Zunnestelsel: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 63:
== 't Binnenste zunnestelsel ==
[[Ofbeeldienge:Terrestrial planet size comparisons.jpg|thumb|De terrestrische planeetn. Van lienks noa rechs : Mercurius, Venus, d' Eirde en Mars (afmetiegn up schoale)]]
't Binnenste zunnestelsel is thede traditonêele name voa 't dêel van 't zunnestelsel dat de terrestrische planeetn en de asteroiedn bevat. In omvang is 't moa klêene, met een stroale da klêender is dan den ofstand tussn Jupiter en Saturnus.
 
De vier terrestrische planeetn hèn een rotsachtige samestellienge, winnig of gin moann, en gin planetaire riengn. Ze zyn gemakt van materioaln met hoge smeltpuntn, gelik silikoatn in de korst en de mantel, en metoaln gelik yzer en nikkel in 't middn. Drie van de viere hèn een atmosfere, ollemolle hèn inslagkroaters en tektonische strukteurn gelik vulkoann en riftvallein.
Regel 74:
 
==== Eirde ====
: [[Eirde]] (1 AU) is de grotste en zwoarste van de binnenplaneetn, den êenigsten da me zeker van zyn dat er nu geologischen activiteit is, en den êenigsten woada me van weetn dat er leevn is. d' Eirde is uniek ounder de terrestrische planeetn as den êenigsten planete mê vloeiboar woater, [[ploatntektoniek]] en een atmosfere mè veel zuurstoffe. Zyn nateurlike satellite, de Moane, is den êeenigsteêenigste grôte satelliet in 't binnenste zunnestelsel.
 
==== Mars ====