Loki: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (discuusjeblad | bydroagn)
k Bot: Migrating 53 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q133147 (translate me)
links
 
Regel 1:
'''Loki''' is de Germoansche [[god]] van 't vier. J'is de zeune van de twi [[reus|reuzn]] ''Fárbauti'' and ''Laufey''.
 
Loki was getrouwd me ''Sigyn'', woa dat y twi zeuns by aad, ''Wali'' en ''Nari''. By de reuzinne ''Angrboda'' aad y drie kienders, drie mounsters: ''Fenrir'', de reuzachtigen wolf die [[Odin]] moe vermôordn ip de Ragnarök ('t ende van de weireld), ''Jörmungandr'', de Midgardslange en ''Hel'', de godinne van de ounderweireld woa dan de dôon zyn.
Regel 8:
[[Image:Loki and Idun - John Bauer.jpg|thumb|250px|right|<center>Idunn en Loki, deur John Bauer(1911)]]
Loki is 'n bedrieger en 'n oungelooflikken intrigant. J'angt an mekoar van de listigeid, en die listigeid gebruukt y zowel vo ols teegn de goodn:
*Os Asgard geschaapn wordt, vraagn ze an een [[reus]] vo der een meur round te bouwen. Omdan ze gezeid en an die reus dan ze em mo goan betoaln ost y ip tyd greed is, verandert Loki z'n eigen in een merrie vo den iengste van de reus weg te lokkn. En deurda dien reus achter z'n peird moe zittn grakt y nie ip tyd grêed. Deurda dien iengste die merrie besprounk wer loater [[Sleipnir]], 't achtbênige, gevleugelde peird van Odin, geboorn.
*Loki elpt [[Thor]] vo z'n [[amer]] Mjolnir were te krygn.
*Deurdat y Idunn, die vo de appels van den êeuwige jeugd van de goodn zorgt, ountvoert beginn de goodn styf rap te veroudern.
*Loki zorgt deur een list vo de dôod van [[Baldr]] (kykt by [[Baldr]]).
 
[[Categorie:Germoansche mythologie]]