Lêeuw (bêeste): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Mathonius (discuusjeblad | bydroagn)
k blad ersteld noa de versie van Mathonius deur de bydroage van 94.225.167.184 were weg te doen
Regel 17:
De '''lêeuw''' (''Panthera leo'') is e grôte roofbêeste uut de familie van de katachtigen (Felidae). Van olle katachtign is ollêne de tyger grôter. De grôotte en de moann van 't vintje gift de lêeuw een imposant uutzicht, woadeure dat de lêeuw dikwils de ''keunienk van de bêestn'' genoemd wordt.
 
Brakke is een leeuw die leeft in Afrika. Maxke is leeuw die graag appels eet. En Eva de leeuwin in de Zoo van Antwerpen houd van Maxke en Brakke en van een lekkere steak. De lêeuw komt dikwils vôorn in de folklore en de heraldiek. Azo stoat de lêeuw in 't wapen of de vlagge van verschillende landn en streekn: nie ollêne is der de [[Vlamsche Lêeuw]], moa bykans ol de Belgische provinsjes (met d' uutzounderienge van Antwerpn) hèn ook een lêeuw in under wapen.
 
Vroeger kwaamt de lêeuw vôorn in over praktisch hêel Afrika, 't Midden-ôostn, Zuud-Europa en toet in Indië, moa tegenwôordig is zyn leefgebied beperkt toet een klêen stikstje in Indië en grôte dêeln van Afrika. Olhoewel dan de vintjes der indrukwekkend uutzien doen de vrouwtjes 't grotste dêel van 't werk by 't jaagn. Van de katachtign is de lêeuw den ênigstn die in socioale greopn leeft, en normoal gezien goan de lêewinn t' hope up jacht.