Saturnus (planete): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
nieuw blad: Ofbeeldienge:Hubble infrared of Saturn.jpg|thumb|E kleurenofbeeldienge van Saturnus gemakt van drie fotoos getrokken dur den 'Hubble' tiliskôop. De versschillnde kleurn toogn de d'...
(geen verschil)

Versie van 18 okt 2013 09:49

Saturnus is van de zunne of gereknd de zesde planete in ons zunnestelsel en achter Jupiter de grôotste. Olletwêe de gasreuzen zyn zogezeide 'buutenplaneten'. Saturnus is vernoemd no de Romeinse god van de landbouw, Saturnus. Saturnus is ol sins de preistorie bekend.

E kleurenofbeeldienge van Saturnus gemakt van drie fotoos getrokken dur den 'Hubble' tiliskôop. De versschillnde kleurn toogn de d'oogten en saamnstelliengen van de wolkelaagn.
Ofbeeldienge:Aarde Saturnus.png
Grootteveroedienge Eirde en Saturnus

Saturnus in cyfers

  • Gemiddelde boanesnelhyd : 9,7 km/s
  • Hellienge van het boaneivlak tegenover't boanvlak van d'eirde : 2,49°
  • Soortelikke massa (Dichthied) : 0,69 g/cm3
  • Oentsnappingssnelied : 35,5 km/s

Samenstellienge

De samenstellienge van Saturnus gelykt vele ip de diê van Jupiter. In't middn is't er een rotsachtige kern, met doroend ê mantel van vloeiboar metallieke woaterstoffe, gevolgd deur ê laage van moleculaire woaterstofffe. De temperateur in de kern bedraagt 12 000 K. Deur 't Kelvin-Helmholtz mechanisme stroalt Saturnus mêer energiêe uut dan dattie van de zunne krygt. Die energie-uitstroalienge wordt versterkt deur de wryvingswarmte die vrykomt ost'helium in de mantel tegen waterstoffe bokst.

Deur zyn rappe rotoasje (10h 14m an den evenoare, 10h 41m ip ogere brêedtegroa'n) is Saturnus no de pooln toe redelik afgeplat.

Atmosfeere

Samenstelling atmosfeer
Waterstofgas (H2) 96 (±2) %
Helium (He) 3 (±2) %
Methaân (CH4) 0,4 (±0,2) %
Waterdamp (H2O) 0,1%
Ammoniak (NH3) 0,012 (±0,008) %
Ethaan (C2H6) 0,0007 (±0,0002) %
Fosfine (PH3) 0,0001%
Propaan (C3H8) sporen
Ethyn (C2H2) sporen

D'atmosfere van Saturnus bestoat voe mêer dan 93% uut woaterstofgaze en voer e bitje mêer dan 5% uut élium. De reste wordt ingenomn deur methoan, woaterdamp, ammôniak, ethoan, propoan, ethyn en fosfine, die soms'ekki vôornrkommn.

Riengels

Saturnus is vorol gekend deur ze riengels.

Moanen

Saturnus êt 62 moenen, de grotsten is Titoan