Bisdom Brugge: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
't '''Bisdom Brugge''' is e [[bisdom]] da met de Belgische [[provinsje]] [[West-Vloandern]] tegoare volt. De provinsje teld 1.169.990 inweuners (provinsje West-Vloandern, 1 januori 2012) en 't bisdom 19 dekenoaten, 363 parochies, 732 priêsters en 72 permanente diakens.
 
==GeschiedenisGeschiedenisse==
Vô de nieve kerkelikke indelienge van [[1559]] was 't [[West-Vloandern]] va vandaage verdêeld over twêe bisdommn: de bisschop van [[Terwoan]] besturde 't westelik dêel, de bisschop van [[Doornik]] 't ôostelik dêel. Den [[12 meie]] [[1559]] richtte [[Paus Paulus IV]] 't bisdom Brugge ip. 't Bestoend uut 't nôorden van [[West-Vloandern]], e dêel van [[Ôost-Vloandern]] en e dêel van [[Zêeuws-Vloandern]]. De reste van 't groendgebied van West-Vloandern behoôrde toet drie bisdommn: 't westn was by 't [[bisdom Yper]], de streke van [[Kortryk]] by 't bisdom Doornik en de streke van [[Tielt]] by 't bisdom Gent.
 
Deur 't Concordoat van den [[15 juli]] [[1801]] tusschn [[Paus Pius VII]] en [[Napoleon Bonaparte|Napoleon]] wierdn de bisdomm'n IeperYper en Brugge afgeschaftofgeschaft en ipgenommipgenoom'n in 't bisdom Gent dad overeênkwaamoverêenkwaam met de departementn van [[Leie (departement)|Leie]] en [[Schelde (departement)|Schelde]]. 't Bisdom telde drie besteurlikke districtn (Gent, IeperYper, Brugge) en één seminoarie dad in Gent was.
 
Ip [[27 meie]] [[1834]] wierd 't bisdom Brugge heripgericht deur de [[bul (document)|bul]] Romanae Ecclesiae van [[Paus Gregorius XVI]], met os groendgebiêd de provinsje West-Vloandern. Da topevoll'n van kerkelikke en bestuerlikkebesteurlikke grénzngrenzn was een erfenisse van de FranscheFranschn tyd: toen wier namelik d'indelienge van 't land in departementn ols boasis genomngenoomn voe de nieuve kerkelikke indelienge.
 
Omdat de vroegre [[Sint-Donaaskathedroale]] oender de FransscheFransche bezettienge afgebroken was, wierd'n de parochiekerken van [[Sint-Salvatorskathedraal|Sint-Salvator]] en Sint-Elooi aangeduud ols bisschoppelikekebisschoppelikke kerke. Den illigen [[Donatianus van Reims|DonoationusDonatioanus]] en de zoaligen [[Karel den Goein]] wierdn de patrônpatrôon'n van 't bisdom.
 
Odd'in [[1832]] de secretoaris van dem bisschop van Gent toet hulpbisschop was angesteld en in [[Brugge]] verbleef voe 't kerkelik besteur over de provinsje West-Vloandern ip hem te pakk'n in afwachtienge van de kerkrechtelikeke herinrichtienge van 't bisdom, gieng t'y tydelijk hon weun'n in de vroegere Duun'nabdy aan de [[Potteriereie]] Achter d'ériprichtienge van 't bisdom Brugge in [[1834]] wierd 'broegere [[Hof van Pitthem]] in d'Hillige-Geêststroate in Brugge de bisschoppelikke residensje. De provinsje West-Vloandern is sins 1834 eigenoare van 't vroegere seminoarje en stelt 't gebouw ter beschikkienge van den bisschop. De verbluufplatse van den bisschop is terzeldertyde de zetl van de diocesoane administroatje.
 
==Galery==
<gallery>
Ofbeeldienge:Brugge Poortgebouw Bisschoppelijk paleis.jpg|<center>Pôortgebouw van 't Hof van Pitthem
</gallery>