Bisdom Brugge: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:BisdomBrugge.png|thumb|<center>Koarte van 't Bisdom Brugge]]
't '''Bisdom Brugge''' is e [[bisdom]] da met de Belgische [[provinsje]] [[West-Vloandern]] tegoare volt. De provinsje teld 1.169.990 inweuners (provinsje West-Vloandern, 1 januori 2012) en 't bisdom 19 dekenoaten, 363 parochies, 732 priêsters en 72 permanente diakens.
 
Regel 10 ⟶ 11:
Omdat de vroegre [[Sint-Donaaskathedroale]] oender de Fransche bezettienge afgebroken was, wierd'n de parochiekerken van Sint-Salvator en Sint-Elooi aangeduud ols bisschoppelikke kerke. Den illigen [[Donatianus van Reims|Donatioanus]] en de zoaligen [[Karel den Goein]] wierdn de patrôon'n van 't bisdom.
 
Odd'Od in [[1832]] de secretoaris van demden bisschop van Gent toet hulpbisschop was angesteld en in [[Brugge]] verbleef voe 't kerkelik besteur over de provinsje West-Vloandern ip hem te pakk'n in afwachtiengeofwachtienge van de kerkrechtelikekekerkrechtelikke herinrichtienge van 't bisdom, gieng t't y tydelijktydelik hongon weun'n in de vroegere Duun'nabdy aanan de [[Potteriereie]]. Achter d'ériprichtiengeeriprichtienge van 't bisdom Brugge in [[1834]] wierd 'broegeret vroegere [[Hof van Pitthem]] in d'Hillige-GeêststroateGêeststroate in Brugge de bisschoppelikke residensje. De provinsje West-Vloandern is sins 1834 eigenoare van 't vroegere seminoarje en stelt 't gebouw ter beschikkienge van den bisschop. De verbluufplatse van den bisschop is terzeldertyde de zetlzetel van de diocesoane administroatjeadministroasje.
<gallery>
Ofbeeldienge:Brugge Poortgebouw Bisschoppelijk paleis.jpg|<center>Pôortgebouw van 't Hof van Pitthem
Regel 17 ⟶ 18:
==Structeure==
't Bisdom Brugge telt de volgnde decanoatn:
[[Ofbeeldienge:BisdomBrugge_names.png|300px|right]]
*Blanknberge-Ôostkust
*Brugge-Ôost