Bloed: verschil tussen versies

50 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Bot: Migrating 133 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q7873 (translate me))
Geen bewerkingssamenvatting
[[Ofbeeldienge:Bleeding finger.jpg|thumb|<center>Menschelik bloed]]
Bloed is e [[vloeistoffe]] die in 't lyf van een [[organisme]] beweegt voe de verdêlieng van voedienksstoffn en den afvoer van afvolstoffn van 't [[metabolisme]], en by ogere bêestn ook zorgt voe 't transpor van [[zuurstof]]fe en den afvoer van 't verbrandingsproduct [[kooldioxide]] zowel als de [[temperateur]] van [[warmbloedigen]] in stand oedn: e vôorbêeld van [[homeostase]].
'''Bloed''' is e [[vloeistoffe]] die in 't lyf van een [[organisme]] circuleert voe de verdêlienge van voediengsstoffn en den ofvoer van ofvolstoffn van 't metabolisme.
 
BijBy ogere bêestn lik [[reptielbêestn]]n lik reptieln, [[veugelveugels]]s, [[amfibie|amfibieën]] en [[zoogbêestn]] zorgt 't ook voe den transport van zuurstoffe, den ofvoer van 't verbrandiengsproduct kooldioxide en voe de temperateure van warmbloedign in stand t' oudn: e vôorbêeld van homeostase. By ogere bêestn wordt et't bloed roundgepoempt deur een [[erte]], in e geslootn systeem van [[slagoader]]sslagoaders, [[Oarvat|oarvoaten]] en [[oader]]s.
 
[[Insectn]] doarenteegn en gin gesloten circuloatiesysteem, mêestal gin zuurstoffebiendende bestanddêeln in 't bloed (da by die beesten [[hemolymfe]] noemt) en de ademhaliengsfuncties wordn by under nie door 't bloed vervuld.
 
Andere [[geleedpôtigen]] en soms wel bloed dat zuurstoffe transporteert, mo mêestal gebeurt da nie me [[hemoglobine]], mo met [[hemocyanine]], e [[koperoudend]] zuurstoftransporteiwit dat vry in 't bloed is opgelost.
{{beg}}
 
[[Insectn]] doarenteegn en gin gesloten circuloatiesysteem, mêestal gin zuurstoffebiendende bestanddêeln in 't bloed (da by die beesten [[hemolymfe]] noemt) en de ademhaliengsfuncties wordn by under nie doordeur 't bloed vervuld.
Andere [[geleedpôtigen]] en soms wel bloed dat zuurstoffe transporteert, mo mêestal gebeurt da nie me [[hemoglobine]], mo met [[hemocyanine]], e [[koperoudend]] zuurstoftransporteiwit dat vry in 't bloed is opgelost.
{{commonscat|Blood}}
[[Categorie:Hart- en voatstelsel]]
[[Categorie:Celbiologie]]
1.032

bewerkingen