Reie: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
{{wiu}}
wiu=moe nog verbeterd wordn. 't Latste stik stoa zelfs nog in 't Nederlands. Letterlik overgepakt van Wiki nl
Regel 5:
De name ''Reie'' komt van't [[Keltn|Keltische]] wôord ''Rogia'', wat'da "Hillig Woater" betêkent. 't Is bekend dat de Kelten rivieren en bronnen ols goddelikke wezens beschouwden. 't Is de Keltische naame die an de Brugse woaterloope is bluuven plakken en die by uitbreidienge de name wiêrd van byna olle nateurlikke of kunstmoatige woaterloopn die 't stad deurkruussen.
 
De riviere de Reie begost in 't zuuden van Brugge, tusschn [[WaardammeWoardamme]] en [[Torhout]]. Vandoar liêpliep ze groôtendeêlsgrôotndêels via de bestoande [[WaardammebekeWoardammebeke]] langst [[Ôostkamp]]. Vôorbie [[Moerbrugge]] en [[Stêenbrugge]] liep de Reie Brugge binnen via 't [[Minnewoater]], dat ôorsproenkelik ê sôorte stuwmeertje en bufferbekken was. Ook vloeide ier de Kerkebeke in de Reie, vlak vôor dat'die de grachte van de vesten kruuste en in 't Minnewoater vloeide (gelik da't [[Marcus Gerards]] ip zyn koarte zette).
 
Loater wierd ier de voart van Brugge-Gent gegraven, dat de beddienge van d'Oude Kalle volgde. Da was nie ollêene belangrik omdat de [[Republiek der Zeevn Verenigde Provinciën]] tol hief ip den' andel over de [[Westerschelde]], mor oak voe de Reiemoendienge te spuien omdat dadde ol begost was te verzanden. Dorom wierd't de voart loater deuregetrokken noar [[Oostende]]. êerder was oak ol de [[Lieve]] gegraven van [[Gent]] naar 't Zwin.