Bananne: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
links
links
Regel 1:
'''Banann''' zyn langwerpige, kromme vruchtn die olier surtout gebruukt zyn voun up 't eetn. 't Zyn de vruchtn van de bananneplante, 't grotste kruud van de weireld. Oloewel dan de mêeste banann [[gilf]] zyn, bestoan ze oek nog in aar kleurn, lik de rôo en de groene bananne (voun te broadn).
 
De noame zou kommn van ''banan'', 't Arabische wôord voun vienger, ol zyn de oek bronn die beweirn dat de noame bananne West-Afrikoans van ôorsproung zou zyn.
Regel 11:
 
=== Produuksche en export ===
India produceert a peu près e vierde van olle banann van de weireld, mo doavan voern ze der verre gin uut. De 4 landn die tope twi derdn van olle banann uutvoern, zyn de Filippynn, [[Costa Rica]], [[Ecuador]] en [[Colombia]].
 
In Europa is er 'n dag van vadoage bykan gin banannetêelt, ol kwêekn ze in [[Ysland]] wel banann in serrn die upewarmd zyn deur 't warm woater van geisers.
Regel 21:
 
== Geschiedenisse ==
't Zyn spôorn van banannetêelt evoundn in Kuk in Nieuw-Guinea die 10 000 joar oud zoun zyn. Banann zyn beistn de groei van 'n [[Islam]] (tusschn 700 en 1500) verspreid erocht in hêel 't Middn-Ôostn, Nôord-Afrika en [[Spanje]] (de banann van Granada (die toune Moors gebied wos) woarn anzien lik de beste van de Arabischn weireld).
 
In [[Europa]] zyn banann mo loate echt bekend erocht, nu is 't êen van de bekendste fruutsôortn.