Frankn: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Antoine.01 (discuusjeblad | bydroagn)
Antoine.01 (discuusjeblad | bydroagn)
Regel 7:
D’r wierd ol vroeg 'n ounderscheid gemakt tusschn Salische Frankn en Ripuarische Frankn.
* De Salische Franken vestigdn hunder officieel in 358 in Toxandrië, ’t gebied tusschn de [[Moas]] en de [[Schelde]], [[België]] en [[Holland]] van nu.
* De Ripuarische Frankn verbleevn zudelikker, ter oogte van Keuln, round de [[Reyn]].
In den tyd van de volksverplatsiengn vestigdn de ''Ripuarische Frankn'' hunder an den andere kant van de Reyn in Gallië. Keuln kwam in hunder handn en ze bezettegen de streke tusschn Koblenz, Trier en Metz. Round 440 plunderdn ze de stad Trier. Achter e gevecht
slôot de Romeinsche veldeer Flavius Aetius 'n verdrag, woarby dat ’n de verantwoordelikheid gaf an de Frankn vo de middenlôop van de [[Reyn]] te verdedign.
 
In 358 krêegn de ''Salische Frankn'' van de Romeinn de stoatus van ''foederati'' (boundgenootn) over ‘t Romeins gebied in de Scheldevalleie en tusschn de grôte riviern. De stoatus van foederati wilde zeggn da de Frankn mostn zorgn vo de verdedigienge van da stik van ‘t Romeins Ryk. Ze mostn ton gin belastiengn betoaln. De Salische Frankn profiteerdn doavan en controleerdn ol gauwe hêel Holland (ounder de riviern) en Nôord-België van nu. Ze paktn de macht over.