Hendrik I de Veugeloare: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 21:
Ip 't ende van zyn leevn haad ie ol de [[stamhertogdom]]mn verênigd en je wordt doadeure anzien ols de stichter van 't middelêeuws Duutsland.
 
Van achter de môord ip [[Berengar van Friuli]] in 924 woarn der gin keizers me gekrôond gewist en in 962 krêeg Hendrik zyn oudste zeune [[Otto I (HRR)|Otto I]] were de keizerskrône. 't [[Lyste van Rooms-Duutsche keuniengn en keizers van et Hillig Rooms Ryk#Ottoons Huus|Ottoons Huus]], te begunn by keunienk Hendrik I, wordt doadeure anzien ols d'den êeste dynastie die de keizers van 't [[Hillig Rôoms Ryk#De Rôomse keizers van 800-924|Rôoms Ryk]] ipvolgde.
 
== Zyn jounk leevn ==
Hendrik I was de zeune van Otto I, hertog van Saksn, en Hadwig van Babenberg.
In 906 ist ie getrouwd mè Hatheburg, dochter van Erwin, groaf van Merseburg. Under huwelik wierd oungeldig verkloard achter de geboortegeborte van under zeune Thankmar.
 
In 909 ist ie in Wallhausen hertrouwd mè Mathilde van Ringelheim, bygenoamd d’Hillige, dochter van Diederik, groaf van Westfaaln. Ze stichtte verschillige religieuze instituutn o.a. d’abdye van Quedlinburg, woa dat Hendrik I begroavn is en loater hillig verkloard.
 
== Zyn loater leevn ==
Regel 38:
Achter den dôod van [[Lodewyk et Kiend]] in 911, haan de Lotharingsche eedeln gevochtn vo d’ipvolgienge in Lotharingen. De drie machtigste groepn woarn de Matfriediengers, de Konradynn en de [[Huus Reginar|Reginars]]. Ounder ’t leiderschap van [[Lotharingen#D'hertoogn van Lotharingen|hertog Reginar I van Henegouwn]], haan ze Karel de Simpeln verkoozn in de plekke van Konrad I, die in 911 wel verkoozn was ols keunienk van Oost-Francië.
 
In 925 kost Hendrik I Lotharingen were ounder Oost-Francië briengn, achter dat ie [[Lotharingen#D'hertoogn van Lotharingen|hertog Giselbert van Lotharingen]] versleegn haad. Giselbert kwam Hendrik zyn vazal en je trouwde in 928 met Hendrik zyn dochter, Gerberga van Saksn.
 
Da joar kost Hendrik I Holland, Kennemerland en Texel ook by z’n ryk voegn en doadeure wast ie mêer ip zyn gemak an de westgrenzn en kost ie hem beter concentreern ip d'ôostgrenzn.
 
Je most hem surtout verdedignverdeedign teegn de [[Magyoarn]] (Hongoarn), die zyn ryk standvastig binn vieln.
 
Je veroverdeg in 928 ook ênigte Sloavische stammn, lik de Havelli by Brandenburg en de Daleminzi by Meißen.
Regel 48:
In 929 versloegt ie de Boheemers, woa da de dynastie van de [[Lyste van hertoogn en keuniengn van Boheemn#Hertoogn|Přemysliden]] an de macht was. [[Boheemn]] kwam, ounder Wenceslas den Hillign, e lêen van de Duutsche krône, mo ze mochtn e grôte vorm van ounofhankelikheid houdn.
 
In 933 kost Hendrik I de Magyoarn versloan in de slag van Riade, by de riviere Unstrut.
 
By zyn latste veldtocht in 934 vielt ie [[Denemarkn]] binn en je veroverde ‘t hertogdom Sleeswyk.