Langemark: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tbc (discuusjeblad | bydroagn)
k cat
Astro (discuusjeblad | bydroagn)
mooi artikel. maar nog te veel AN-woorden (zoals "echter"). Wie kan redigeren?
Regel 1:
'''Langemark''' is e prochie in West-Vloandern. t't Bestoat ol siens ongeveer 450 n.C. t't Is altid e klêen centrum in de [[Westoek]] gebleevn. In de dorpskerne weun der ongeveer 5000 inweuners. Bie Langemark hoorn der oke nog twee wiknwiekn: [[Madonna|Madoone]] en [[Sint-Julies]] .
In 1971 fusioneerde Langemark met [[Bikschote]] en in 1977 met [[Poelkapelle]], en naachter veel protest van de PoekapellenaerenPoekapellenoaren werd de nieuwe gemeente uuteindelik [[Langemark-Poelkapelle]] genoemd.
 
==Algemêen==
De 65 meiters hogeoge torre van de Sint-Pauluskerke komt goed tot uitinge op het schooneschone marktplinsche met oge platanenboomn, waarrond de stroatn nog ossa met kasitsesteen zijn angeleid. idreIdre woensdagvornoene is ter't er ier nog markt.
 
Vroeger ad Langemark een buurtspoorweg verbindingaverbindienge met [[Roeseloare]] en lag het op de spoorverbindinge tussen Oostende[[Ostende]] en Armentières, op spoorlijne 63 tussen [[Ipper]] en Toerhoet[[Toroet]]. deDe statie is tot op heden gebrukt als kazerne van de pompiers, mo achter de bouw van een nieuwe kazerne in 2006 kommet het waarschienlik leeg te stoan.
 
Langemark is ook hetde Baeckelandt-prochie. iddereIddere drie joar viert men ier de Baeckelandtfjeesten. Historisch was Ludovicus[[Lodewijk BakelandtBaekelandt]] bist de Fransche Bezettingebezettienge de leider van een beruchte bandietebende, die loater geromantiseerd werd. neNe werd ontoofd up de markt van [[Brugge]].
Vroeger ad Langemark een buurtspoorweg verbindinga met Roeseloare en lag het op de spoorverbindinge tussen Oostende en Armentières, op spoorlijne 63 tussen Ipper en Toerhoet. de statie is tot op heden gebrukt als kazerne van de pompiers, mo achter de bouw van een nieuwe kazerne in 2006 kommet het waarschienlik leeg te stoan.
 
Langemark et ook een bekend jeugdusjeugduus: De Flodder.
Langemark is ook het Baeckelandt-prochie. iddere drie joar viert men ier de Baeckelandtfjeesten. Historisch was Ludovicus Bakelandt bist de Fransche Bezettinge de leider van een beruchte bandietebende, die loater geromantiseerd werd. ne werd ontoofd up de markt van Brugge.
 
==Oorlogsgeschiedenisse==
Langemark et ook een bekend jeugdus: De Flodder.
Bie de meeste menschn stoat Langemark meest bekend voe zi DutchseDuutsche Militaire BegraafplekkeBegroafplekke, 't Studentenkerkof ut 'n Eestn Weereldoorloge. In dien oorloge ad Langemark zwoar te lieden, 't lag namelijk pal op de frontlinne. t't bleeftBleeft der nietn overiend stoan.
==Oorlogsgeschiedenise==
Bie de meeste menschn stoat Langemark meest bekend voe zi Dutchse Militaire Begraafplekke, t Studentenkerkof ut 'n Eestn Weereldoorloge. In dien oorloge ad Langemark zwoar te lieden, t lag namelijk pal op de frontlinne. t' bleeft der nietn overiend stoan.
 
Oeder de schrifwizzeschriefwieze ''Langemarck'' is 't dorp voorol gekend in de Fransche, enIengelsche e ingelscheDuutsche krigsgeschiedenisse vanwege de veldslaagn in november 1914. In Dutsland[[Duutsland]] ontstond een ware mythe roend 't woord [[Langemark]] naachter volsche zegebulletins van het leger over heldhaftige gevichten van joenge DuitscheDuutsche soldoatn. De gevichten adn eerder plekkegevondn tussen Noordschote en Bikschote mo Langemark was gekoozn omdat eet zo DutsDuuts kloenk. In de DuitscheDuutsche schooln werdn de heldn van Langemark vereird, en er werdn gedinkdagen geoeden en monumentn opgericht. Hitler, die nog bie Ipper gestationeerd gewist wos, taknam deze heldenvereringe over en noemde zizelvn ook een Langemarck-stridder. Loater werd het Vlamsch Legioen als stormdevisie Langemarck an 't oostfroent ingezet.
 
Op 22 april 2005 wost precis 90 joar geleedn dat in die gemeente, en da voe d' iste kjikêe in de weereldgeschiednisse, op groote schale een chemikn aanvol wos uitgevoerd. De DutschersDuutschers gebruktn chloorgoaze dat met de wind mee gink in de richtinge van de geallieerde troepn. Verrast deur 't succes greepn de DutschersDuutschers echter nie de kansse om deure te stoten en zo Ipper in te nimn.
 
[[Categorie:Langemark-Poelkapelle]]