Beuke: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 39:
De beuke is mo loate in [[Grôot-Brittannië|Grôot-Brittanje]] binngekommn achtre de latste Ystyd, en is verzeekers beperkt gewist toe de boaziesche groendn van 't Zuudn van [[Iengeland]]. Sommign peizn dat ze ingevoerd wierd deur Neolietiesche stammn die de boomn geplant ên vo d' eetboare nutjes <ref>{{en}} [http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faga/fagus/fagusylv.jpg Areoal van de Europeesche beuke.]</ref>. De beuke wordt lik inêems beschowd in 't Zuudn van Iengland en lik nie inêemsch in 't Nôordn woa da y dikkers weggedoan wordt in de "inêemsche" busschn. Grôote gebiedn van de Chilterns zyn bedekt mê beukebus, die 't leefgebied zyn van de bushyacinte (''Hyacinthoides non-scripta'') en andre plantn. 't Nasjonoal Nateurrezervoat Cwm Clydach in zuudôostlik Wales was angeduud vo ze beukebusschn die an de westlikke bôord liggn van undre nateurlik areoal in die steile koakstêen-valleie <ref>{{en}} [http://www.ccw.gov.uk/landscape--wildlife/protecting-our-landscape/special-landscapes--sites/protected-landscapes/national-nature-reserves/cwm-clydach.aspx Cwm Clydach, ''Countryside Council for Wales Landscape & wildlife''.]</ref>.
 
De beuke is nie inêems in Ierland; mor y was ip veele platsn geplant vanof de achtiende eewe, en y kan de inêemsche flora verdriengn in de busschn. De ''Friends of the Irish Environment'' peizn dat 't best is de nateurlikke beukeverjoenginge weg te doen, mo d' oede boomn mê weirde vo de biodiversiteit te loatn stoan <ref>{{en}} [http://friendsoftheirishenvironment.net/fnn/index.php?action=view&id=109 Friends of the Irish Environment.]</ref>.
 
Dr is e kampanje van de ''Friends of the Rusland Beeches and South Lakeland Friends of the Earth'' gelanceerd in 2007 vo de beukn te reklassificeern lik inêems in Cumbria. De kampanje wordt gesteund deur 't parlementslid Tim Farron die e moosje indiende ip 3 december 2007 oovre de statuut van de beuke in Cumbria <ref>[http://edmi.parliament.uk/EDMi/EDMDetails.aspx?EDMID=34582&SESSION=891 UK Parliament – Early Day Motions By Details]</ref>.
 
==Eksterne koppliengn==