Velokoerse: verschil tussen versies

6 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
glottisslag
k (glottisslag)
k (glottisslag)
==Sôort'n wielrenn'n==
Oloewel het '''vélokoerse''' ip de weg, die ier beschreevn weirdt, het mêest gekend es, zin der ôok nog andere disciplines:
* koerse ip de [[piste]]: [[coureur|coureurs]] droaien ip een geslootngesloot'n circuit zo zêre meuglik rondjes.
* [[cyclo-cross]]: wielerkoerse, moa ton in het '''veld''' (mo ôok in't zand of deur't bos).
* [[Mountenbiken]]: nen extremeren vorm van veldrien, zo moetnmoet'n der bievôorbeeld ôok over rotsen gereedn wordn.
Olle disciplines zin [[Olymische speeln|Olympisch]], utgenoomn cyclo-cross.
 
===Wielerrondes===
Verspreid over het hêle joar zin der veel kortere rittnwedstriden, moar de belangrikste ein platse van mei tot september: [[Roende van Itoalje]], [[Roende van Vrankriek]], [[Roende van Spanje]]. De mêeste rondes ein een ofwisselend palet an rittn: [[vlakke rittn]], [[bergrittn]], [[tidrittn]], [[ploegentidrit]],....
In de wielerrondes ei je verschillende klassementen: iederen dag dat er nen rit gereden weirdt es't er nen dagwinnoare. De belangrikste pris es de overwinninge in tid (olle tiden van olle rittnritt'n weirden tôpegeteld, en deen met minste tid wint de ronde. Doarnoast ei je ôok nog het [[punt'nklassement]] (aan de ankomste weirdn der punt'n gegeven in platse van no den tid te kieken), het [[bergklassement]], het klassement voor de beste jongere, de aanvalslust,...
 
West-Vloandern eit êen wielerronde: de [[Driedoagse van De Panne]].
 
==Subdisciplines en specialisoasie==
Der bestoan verschillende types van renners, noargelang under kwaliteitnkwaliteit'n (vôorbeeld de sôorte spiern da ze ein):
* '''Sprinters''': da zin coureurs die meedoen voo de overwinning oat het [[peloton]] in groep ankomt an de finish. Een vôorbeeld es [[Tom Boonen]] en [[Robbie Mc Ewen]].
* '''Tidridders''': zin coureurs die goe zin in nen tidrit, die dus zêre allêne keun rien. Tes het slag coureurs die, os ze meekeun'n in de bergen, nohal dikwijls favoriet zin voo de eindoverwinninge in een wielerronde. Vôorbeeld: [[Lance Armstrong]]
 
Verder weirden coureurs nog in twêe categorieën onderverdêeld:
* '''Kopmann'n''': gasten die êen van de kwaliteitnkwaliteit'n van ierbôovn ein, en dus doardeure veel winn'n.
* '''Knecht'n''': die iets mindere kwaliteiten ein, en doardeur vôoral de kopmann'n moeten elp'n (vb. woater goan oaln bie de ploegleider, tempo bepoaln van het peloton, de kopman ut de wind zett'n, nen velo ofstoan an de kopman o tie plat riedt,...).
 
Der zin verschillende strategieën:
* O ne ploeg nen goeien sprinter in us eit, goan ze trachten om het peloton tope te oudn tot an de mete.
* Ploegen zonder sprinter goan aanvalln, da wil zeggen: nen coureur goat trachten te demarreren ut het peloton en allêne, of in een klêen groepke de mete trachtntracht'n te oaln.
* In een bergrit zal nen ploeg met nen goeie klassementsridder de koerse tracht'n te controleern deur zin ploeg het tempo te loaten bepoalen. Klassementsridders die goe bergip keun'n rien goan ton ip de latste bergen trachten te demarreren.
 
9.889

bewerkingen