Jan Van Eyckplatse: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 32:
 
Ten zuudn van de Jan Van Eyckplatse ligt de Biskajersplatse. Doa was 't noatiehuus van de Biskajers of Baskn, van 't begun van de 16e êeuwe. De kelders van vo dien tyd zyn bewoard.
[[Ofbeeldienge:Brugge - Saaihalle en beurs.jpg|thumb|left|<center>Lienks de Genuese loge, in 't middn 't huus ter Beurze en reks de Venetioanse loge]]
 
Ip den hoek van de Wijnzakstroate en de Sint-Jansstroate, an de [[Sint-Janspling (Brugge)|Sint-Jansplatse]], stoat 't huus ''De Croon'' uut 1480. 't Is één van de grotste loatmiddelêeuwse huuzn in Brugge met e typische Brugsche loatgotische gevel. In dien tyd was 't e wyntaverne. Loater wierd 't gebruukt deur toartebakkers. Nu zyn de musees [[Lumina Domestica]] en Choco-Story d'r in oundergebrocht.
[[Ofbeeldienge:Brugge - Saaihalle en beurs.jpg|thumb|left|<center>Lienks de Genuese loge, in 't middn 't huus ter Beurze en reks de Venetioanse loge]]
 
Ten westn van de Jan Van Eyckplatse, ip 't ende van d'Academiestroate, kom j'uut ip d'[[Oede Beurze-pling (Brugge)|oude Beurzeplatse]] in de Vlamingstroate, me de Genuese loge, 't 14e êeuws noatiehuus van de Genueezn, die 't best bewoard is van ol de noatiehuuzn. Nog ip d'oude BeursplatseBeurzeplatse stound de loge van de Venetioann en da van de Florentynn an den overkant. Sedert 1984 stoat er e gedenkploate in de gevel me drie verzn van [[Dante Alighieri]].
 
D'r tusschn stoat 't huus ter Beurze. Ol van in à peu près 1260 ad de familie Van der Buerse doar under herberge. In die periode, vo dan de vrimde commercantn g'organiseerd woarn, verblêevn ze in de platselikke herbergn en d'herbergiers of hosteliers woarn olgauwe veel mêer of verheurders van koamers. Ze speeldn vo tolk en hielpn under gastn ip olle gebied.
Ip die plekke groeide binst de 14e êeuwe e commerce in wisselbrievn en weirdepapiern, die olgauwe de noame van de familie, de ''Beurze'', krêeg.

Van de 16e eeuweêeuwe verspreidde da begrip em via Antwerpn, Amsterdam en Londn over de weireld en den term wierd overgepakt in veel toaln lik 'Bourse' in 't Frans, 'Börse' in 't Duuts, 'Borsa' in 't Italioans en 't Spoans, 'Börs' in 't Zweeds, 'Birsja' in 't Russisch..., wa dat e goe voorbeeld is van 't internationoal belang van de Brugsche commercieeln bloei in den tyd.
 
Langs de Grauwwerkerstroate kom j'in de Naaldenstroate met 't [[Hof Bladelin]], woa dat in de 15e êeuwe de [[Medici]]bank gevestigd was en 't noatiehuus van de Lucceezn uut 1369, nu 'n hotel.