Woaterholle: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 13:
 
In de twiddn elft van de 12e eeuwe wierd Brugge deur e kanoal verboundn met ‘t [[Zwin]].
Damme aad in 1180 stadsrechtn gekreegn van [[Groaf van Vloandern]] [[Filips van den Elzas]] en doa wierd de marchandise van de grôte zêescheepn overgeloadn in klêne bôotn, die in ‘t center van Brugge kostn geroakn langs de [[Langereie]], de Spegelreie en de Kroanreie. Da was ton e stik van de riviere de [[Reie]].
 
==Bouw van de Woaterolle==
Regel 21:
In de 13e eeuwe wierd d’r beslist van dichte by 't eeste ollegebouw van 1240, die ’n houtn torre aad en ofbrandde in 1280, 'n overdekte Woaterolle over de reie te bouwn, woa dan de bôotn kostn binn voarn. Azo kostn ze loadn en lossn in ’t droge en boovn kost de marchandise gestockeerd wordn.
 
Bôotn met [[Iengeland|Iengelsche]] wulle, [[Spanje|Spoans]] fruut, Baltisch groan, [[bier]] uut Hamburg en Bremen, wyn uut de streke van [[Bordeaux]], brokoat uut Venetië, Ôosterse zyde en kruudn lik [[peper]], [[kanêel]] en [[gember]], voern Brugge binn en vertrokkn were me luxueus Vlams loakn en andere productn lik Brugsche kousn, e sôorte van wulln collants.
 
Z’aan ‘t ollêenrecht ip de commerce me Scandinavië en [[Rusland]] en ip de markt wierd er o.a. vis en hout uut Scandinavië en amberstêen en fourreure uut Rusland verkocht.
D’Ôosterse productn kwoamn binn langs Genua en Venetië.
 
Regel 30:
In 1288 liet de stad Brugge ip de markt 'n houtn kroane moakn vo zwoare lastn uut de scheepn t’oaln. Die kroane wierd angedreevn deur kroanjounges, die in ‘t rad mostn loopn.
 
In 1290 veruusdn ze de kroane no de koaie van de kroanreie, nu de [[kroanplatse]]. Met de kroane wierd doar olles gelost wa dat in voatn vervoerd wierd, lik wyn en olie. D'r zyn nu nog ossan veel oude wynkelders round die platse. In 1767 en ze de kroane ofgebrookn.
 
De kroane van Brugge stoat ip verschillige schilderyen:
*[[Hans Memling]] (1479), ols detail van 't middnpanêel van 't Sint-Jansretabel (Brugge, [[Oud Sint-Jan|Memling in Sint-Jan)]]
*[[Jan Provoost]] (begun 16e eeuwe), ols detail van de 'Schenker met de H. Nicolaas' (Brugge, [[Groeningemuseum]])
*Simon Bening (ca.1520) Miniateure geschilderd ip perkament in e gebeedn- en getyenboek me Vlamsche kalender (München, Bayerische Staatsbibliothek)
*[[Pieter Pourbus]] 1551 ols detail van 't portret van Jan Eyewerve (Brugge, Groeningemuseum)