Speeglreie: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
De noame "Speeglreie" zoe kommn van e ''speghele'', tgêene in de platsnoamkunde e lankwerpig woatre is. 't Is meuglik genoamd no 't uus "De Grote Speghele". De noame verwyst ook no d' anweezigeid van verschillnde speeglmoakers.
 
Ôorsproenklik was de Spiegelrei verziene van drie bruggn: de zogenoamde Niewjoarsbrugge of Sint-Jansbrugge, de Keuningsbrugge en de CarmersbruggeKarmersbrugge. D' êeste, die in 't verlangde van de Wynzakstroate lag, verdwêen echtre in [[1787]] deur d' oovrewêvienge van de Kroane-reie en den anleg van 't Jan van Eyckpling (tonne d' Akademieplatse).
 
D' omgeevienge van de Speeglreie was e belangryke [[Middelêeuwn|middlêewsche]] kommêrsjêele wyk mêt oavnverzieniengn. Vanof [[1134]] was Brugge bereikboar lanst 't Oed [[Zwin]], de [[Langereie]] en de Speeglreie. In 't begun woarn de kommêrsjêele aktievieteitn allêene mo lanst de Langereie. Roend 't ende van de 12ste êewe verlei 't zwoartepunt êm no d' asse Speeglreie-Kroane-reie, d' uutgeleezn plekke vo styf vroeg aa kommêrsantn-uuzn te bown, dichte by den oavn en 't [[Tolhuus (Brugge)|Tol-uus]].