Burg (Brugge): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 11:
[[Karel den Kletsn]], de keunienk van [[West-Francië]], zound [[Boudewyn I van Vloandern|Boudewyn met den Yzern Oarm]] no de [[Vloanderngouwe]] vo ze teegn t’houdn.
 
De burcht bestound ol in 851 en was gebouwd ip de plekke woa da de [[Zandstroate (Oednburg-Eirdnburg)|Romeinse weg]] van [[Oudenburg]] nor Eirdenburg de Reie overstak. De Burg was in dien tyd ommeurd me toegangspôortn. De Westpôorte stound by d’ Hofbrugge over de Reie, in de Breidelstroate, d’ Ôostpoorte by d’Hoogstroate, de Zuudpôorte by 't [[Blêndn-Eezlestroate|Blind-Ezelstratje]] en de Nôordpoorte verzekers by de Philipstockstroate. De gevelstêen in d'Hoogstroate me ''Hier was 't d'Oost Poort'' en 't ipschrift ''Hier was ’t de Zuid Poort'' in ’t Blind-Ezelstratje herinnern doa nog an.
 
Uut de Vloanderngouwe groeide ‘t [[Groafschap Vloandern]]. Boudewyn met den Yzern Oarm, den eêste groaf van Vloandern, liet an z’n Burcht e pre-romoanse kapelle bouwn, die gewyd was an Sint Donoas. De Burg was in dien tyd groafelik gebied en dus under privébezit. De groavn lietn ook nog ‘t Stêen bouwn, de Loove (’t groafelik huus en loater ’t baljuwhuus) en e ghiselhuus.
Regel 23:
’t Eênigste dat er nog an herinnert zyn de groundvestn, ountdekt deur archeologische ipgroaviengn in 1955 en binst de groafwerkn vo den bouw van ‘t nieuw hotel in 1988. De restantn van de kathedroale zyn g’integreerd in de kelderverdiepienge van ’t Crowne Plaza Burghotel en kunn groatis bezocht wordn.
 
De brand van d’olletorred’[[alletorre|olletorre]] in 1280 is d’anleidienge gewist vo 't bouwn van 't stadhuus in 1376, ip de plekke van ‘t ghiselhuus.
't Woarn veel documentn verloorn gegoan en ze mostn e nieuwe plekke zoekn. Ze krêegn ‘t ghiselhuus van de groaf, die van de 13e eeuwe minder en minder ip de Burg verblêef. Azo verhuusde ‘t stadsbestier no de Burg, die van e groafelik nor e stedelik center evolueerde.
{{wrapper}}
Regel 40:
De dounkere crypte in de beneenkapelle is ‘t eênigste gebouw die overgebleevn is van den tyd van de burcht en ’t oudste gebouw van Brugge. In de boovnkapelle van ’t Illig-Bloed, is ’t romoans karakter verloorn gegoan. In de 15ste eeuwe is ’t herbouwd gewist in [[gotiek|gotische styl]] en in de 19ste eeuwe is 't verbouwd gewist in neo-gotische styl. De relikwie van ’t [[Illig Bloed]] wordt doa bewoard en ieder joar meegedreegn in d'[[Illig-Bloedprocessie]].
 
De noame steeghere, [[Middelnederlands]] vo den trap no de boovnkapelle uut 1548, leeft voort deurda de passage mè wienkeltjes no de [[Wullestroate]] ''Ten Steeghere'' genoemd is.
 
==’t Stadhuus==