Adela van Mêesn: verschil tussen versies

1 byte verwijderd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(link)
k
|moeder= Constance van Arles
}}
'''Adela van Mêesn''' (°[[Vrankryk]] [[1009]] - [[Mêesn]] [[8 januoari]] [[1079]]), oekouk gekend lik '''Adela van Vrankryk''' of '''Adela Capet'''. Adela wos e dochter van Robert II, e [[Lyste van keuniengn van Vrankryk#Keuniengn van Vrankryk|keunienk va Vrankryk]], en Constance van Arles.
 
== Neur leevn ==
Ze wos êest getrouwd mi ertog [[Richard III van Normandië]]. Achter zyn dôod is ze in [[1028]] ertrouwd me groaf [[Boudewyn V van Vloandern]]. Tope me nem a ze 4 joens: [[Boudewyn VI van Vloandern|Boudewyn VI]], [[Mathilda van Vloandern]] (die trouwde me [[Willem den Veroveroare]]), [[Robrecht I van Vloandern]] en Hendrik van Vloandern.
 
Toen da Boudewyn V van Vloandern dôod wos in 1067, gienkgynk Adela na d'abdy va Mêesn. In 1057 adde ze doa e klôoster (in de orde va Sint-Benedictus) estichtgesticht voe Fransche edeldames.
 
== De legende van Adela ==
Toen da Adela in Mêesn kwam weunn, krêeg ze van Willem van Mêesn, patriarch van Jeruzalem, e stiktje out van 't kruus woa da [[Jezus van Nazareth]] a gestorven wos. Op e nacht krêeg Adela e visioen. E vrouwe vroeg neur om e procesje te doen mi die relikwie. Adela stoug op, en ze vounk e rôon droad op 't altaar in de kerke. Op neur kniejn en elleboogn voogde ze dien droad, en neur volgeliengn markeernde de route da ze dei.
Adela stoeg op, en ze voenk e rôon droad op 't altaar in de kerke. Op neur kniejn en elleboogn voogde ze dien droad, en neur volgeliengn markeernde de route da ze dei.
 
== Achter neurn dôod ==
* Adela is loater van tyd zoalig verkloard. Neurn fêestdag volt op [[24 februoari]]. OenderOunder de [[Sint-Nikloajkerke (Mêesn)|Sint-Nikloajkerke]] in Mêesn, in de Romaanse crypte, legt er e gedenkploate ter êre van Adela.
* De [[legende (vertellienge)|legende]] van Adela wos 't begun van 'n ''Grôotn Kêer'', e processje die nu nog ossan in Mêesn bestoat. Ze begunt op 'n dag van de Eilige Kruusvereffieng (14 september) en deurt neegn doagn. In 2007 woarn d'r 613 wandeloars.
 
5.817

bewerkingen