Hoofdmenu openen

Wijzigingen

12 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
clean up
Historisch kenn we surtout de geniver (geniverbeze), verwant an den [[Iengeland|Iengelsche]] gin, de [[Vrankryk|noord-Franske]] genivre (lik de machtigen Wambrechies), In [[Vloandern]] es 't er veel concurrentie voor de genivervarianten; in Hasselt peizen ze zelfst da ze 't uutgevounden ein. Ôok in [[Luuk]] (de "Péquet de Liège") en vôder over [[Luxemburg]] noar [[Duutsland]] lôopt er 'n spoor van geniver met vele noamn en varioaties. Ôok in [[Olland]] zyn z'er nie vys van: iederêen kent den Bols en de Bokma. Nog mêer noa 't Nôorden kom d'je in de Scandinavische landen woarda de taksen styf ôge zyn en de temperaturen styf lêge: 't ideoale recept vô ne bloeiende zwarte mart. Ulderen Aquavit es in feite ôok en variatie van geniver, moa de smoake van 't kruud komyn es dominant.
 
Te lande woaren der minsen die de wyn kooktigen in ne geweunn kookketel en den damp lieten neresloan tegen de metoalen ulle: 't gêne dat er van d'ulle ofdruppelde was kortndrank. Sommigen moaktigen wyn en kortndrank van [[Pisseblomme|pisseblommenpisseblomme]]n.
 
Moar in de ground is 't simple: ze keunen by ous ollêne moa "eau de vie" moaken die omzeggens gêen smoake eit. Doarom angen ze by 't distilleren, geniverbezen drin omdat 't toch nog noa wadde zou smoaken. 't Geheim van de smoake ligt dus in de groundstoffen om de wyn te moaken, byvôorbeeld gerstewyn en de kruden die d'rin angen by 't stookn.
1.891

bewerkingen