Lêeuw (bêeste): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Replacing Lion_waiting_in_Nambia.jpg with File:Lion_waiting_in_Namibia.jpg (by CommonsDelinker because: File renamed: typo, error in file name).
Grind24 (discuusjeblad | bydroagn)
clean up
Regel 32:
De lêeuw is een grôte katachtige met een brêe kop, een korte snute en relatief klêne, round' ôorn. J' hèt een vacht die van bykans wit toet an okerbruun varièrt, en zyn steirt endigt up een dounker kwastjie. Jounge lêeuwn hèn soms nog plekkn die een bitje up die van een luipeird trekkn, moa die verdwynn on ze ouder wordn. Vintjes hèn een moane round under kop die pas volgroeid is on ze zes joar oud zyn. De lêewinn zyn klinder en hèn gin moann.
 
De steirt is tusschn de 60 en 100  cm lank en de schouderhoogte is 100 toet 128  cm. Vintjes hèn een kop-romplengte van 172 toet 300  cm en een gewichte van 150 toet 280  kg, binst dan de vrouwtjies een kop-romplengte van 140 toet 192  cm en een gewichte van 100 toet 182  kg hèn. Anatomisch gezien trekt de lêeuw vele up de tyger, olhoewel dat under vel, under omgevienge en under maniere van leevn hêelteganstn anders is.
 
Een lêeuw hèt 26 tandn, met in de bovenkake 6 snytandn, 2 hoektandn, 2 volse moaltandn en 4 echte moaltandn. In den ounderkake zittn der 6 snytandn, 2 hoektanden, 2 volse moaltandn en 2 echte moaltandn.
Regel 43:
[[Ofbeeldienge:Lightmatter lion catnap.jpg|thumb|Lêeuwn rustn vo 't grotste dêel van dn dag]]
 
De lêeuw is doe vo 't grotste dêel van den dag nietend. Soms liggn ze toet twientig eurn per dag in de schaduwe te rustn en ze zyn ollêne actief on ze goan jaagn. Over 't olgemêen weegt under prôoie 50 toet 300  kg, moar ot der doar een tekort an is jaagn z' ook up grôtere (toet duusd kilo) en klindere bêestn (toet viftien kilo). 't Zyn mêestol de vrouwtjies die jaagn, en ze vangn 80% van 't eetn vo de groep.
 
De lêeuw kant ollêne, in poarn of in grôte groepn jaagn. Hoe grôter de jachtgroep, hoe grôter de prôoie. Een troep lêeuwn jaagt hoofdzakelik up antiloopn, zebra's, kafferbuffels, en (in Indië) hertn. Ze weerkn in groepn woardat êen dêel de prôoie upjaagt, binst dat een ander dêel an den andere kant ligt te wachtn.