Zunnestelsel: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
veranderienge 284491 van 2A02:1810:1C07:3E00:FD4B:2D87:A1FA:2E61 were weggedoan
Grind24 (discuusjeblad | bydroagn)
clean up
Regel 45:
 
 
De zunne is de sterre van 't zunnestelsel. 't Hèt zoan grôte massa (332,900 kêern de massa van d' eirde) dat 't een interieur hèt da nucleaire fusie kan ounderhoudn, wadda enorme hoeveelheedn energie vrystelt. 't Grôtste dêel van die energie wordt as electromagnetische stroalienge vrygesteld, met een pieke in band van 't zichtboar licht (400 - 700  nm).
 
De zunne wordt geklasseerd as een moatig grôte gilven dwerg. Die name is nochtans misleidend, omdat in vergelykienge met 't mêerendêel van de sterrn, de zunne toch redelik grôot en helder is. Sterrn wordn geklasseerd up het Hertzsprung-Russell diagram, een grafieke woard de helderheid van de sterrn uutgeplot wordt teegn under uppervlaktetemperateure. Over 't olgemêen zyn hête sterrn 't helderste. De mêeste sterrn liggn up een lyne die de hoofdsequentie genoemd word, en de zunne ligt er in 't midden van. Dat is nochtans misleidend omda heldere sterrn zeldzoam zyn, binst da de zwakke rôo dwergn oan 85% van de sterrn in de [[Melkweg]] vormn.
Regel 125:
 
==== Centauren ====
Centauren zyn komeetachtige hemellichoamn met een boane tussen die van Jupiter en Neptunus. Den êesten die ontdekt wierd is Chiron, en an zyn perihelion is 't er een zwakke coma te zien. De grôotsten Centaur, 10199 Chariklo, hèt een diameter van 250  km.
 
== 't Gebied buutn Neptunus ==
Regel 163:
=== Heliopause ===
[[Ofbeeldienge:Voyager 1 entering heliosheath region.jpg|right|thumb|300px|De Voyagers kommn in kontakt met de ''heliosheath'']]
De heliosfeer kan upgedêeld wordn in twêe aparte streekn. De zunnewind beweegt met een snelheid van omtrent 400  km/s toet da 't botst met 't plasma van 't interstellair medium up een ofstand van 80–100 AU van de zunne in de richtienge woada de zunne beweegt, en van 200 AU an den andere kant. Hier vertraagt de zunnewind en vormt een ovoale structeure dat de ''heliosheath'' genoemd wordt. 't Ziet er azoa een bitje uut gelik een kometestêêrt. Zoawel ''Voyager 1'' en ''Voyager 2'' hèn de heliosheath binnengedroungn, met ofstandn van respectievelik 94 en 84 AU.
<div style="clear: both; width: 100%">
=== Oortwolke ===