Zêe van Okhotsk: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{streektoale|Noordelik West-Vlams}}
[[Ofbeeldienge:Sea of Okhotsk map.png|thumb|Liggienge van de Zêe van Okhotsk.]]
De '''Zêe van Okhotsk''' (Russiesch : Охо́тское мо́ре; Japansch : オホーツク海) is e [[zêe]] an de bôord van de [[Stilln Oceoan|Stille Oseoane]]<ref name="LiuAtkinson2009">{{en}} [https://books.google.com/books?id=tpfrKj4G3EUC&pg=PA331 Kon-Kee Liu; Larry Atkinson 2009 : Carbon and Nutrient Fluxes in Continental Margins: A Globa, pp. 331-333, ISBN 978-3-540-92734-1]</ref>, die ligt tusschn [[Kamtsjatka-Schiereiland]] in 't ôostn, de [[Koerieln]] in 't zuudôostn, 't eiland HokkaidoHokkajdo in 't zuudn, 't eiland [[Sakhalien]] in 't westn, en e lank stik van de kuste van ôostlik [[Siebeerje]] (woaroendre de [[Sjantar-Eilandn]]) lanst 't westn en 't nôordn. De nôordôostlikkn oek is de Golve van Sjelikhov. De zêe is genoamd achtr [[Okhotsk]], d' êeste neerzettienge van [[Rusland]] in 't Russiesche Vêrre Ôostn.
 
==Beschryvienge==
De Zêe van Okhotsk bedekt e gebied van 1 583 000 km2 grôot, mêt e gemiddlde diepte van 859 m en e maksiemoale diepte van 3 372 m. Y is verboenn mêt de Zêe van Japan an de twêe uutendn van Sakhalien : in 't westn lanst de Golve van Sakhalien en de Golve van Tartarye; no 't zuudn lanst de Zêestroate van La Pérouse.

In de wientre is de scheepvoart moejlik of zeifs oenmeuglik ip de Zêe van Okhotsk, deur de vormienge van grôote ysschotsn, die oenstoan deurdatr grôote oeveeleedn [[Zout|zoét]] woatre angevoerd wordn deur d' Amoer-Rieviere die moakn da 't zoét-gehoalte van 't woatre vermindert en dat vervriezingspunt nor omooge goat. De verdêelienge en de dikte van d' ysschotsn angt van veele faktôorn of : de platse, de tyd van 't joar, de stroomiengn en de zêe-temprateurn.
 
Mêt uutzoendrienge van Hokkajdo, êen van de Japansche kern-eilandn, is de zêe oemriengd deur tirrietoorjes die bestierd zyn deur de Russiesche Fidderoasje.
 
==Verwyziengn==