Markgroaf: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
{{commonscat|Marquesses}}
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Markgroaf''' of '''markies''' was ’n oadelikkn titel in ‘t [[Frankisch Ryk]] ounder de [[Karoliengers]] en loater ook ounder et [[Lyste van Rôoms-Duutsche keuniengn en keizers van 't Hillig Rôoms Ryk#Ottoons Huus|Ottoons Huus]] (of de [[Liudolfiengers)]] van et Duuts [[Hillig Rooms Ryk]]. De markgroaf haad e militaire verantwoordelikheid over zyn markgroafschap of mark, e grensprovinsje van ‘t keunienkryk die diende vo de grenze te beveilign.
 
In de 11e êeuwe kwamt de functie erfelik. Markgroavn stoundn hoger in rang of de groavn. Da kwam deur under belangryke militairn ipdracht en deurdat under groundgebied grodder was.
 
==Markgroavn van Neustrië==
In 861 creëerde [[Karel de Kletsn]] van [[West-Francië]] twêtwi markn in [[Neustrië]], vo ‘t gebied te verdedign teegn de Bretoenn en de [[Vikings]].
{| border=0 width="100%"
|- valign=top
Regel 34:
|}
==Markgroavn van et Hillig Rooms Ryk==
In 925 kost [[Hendrik I de Veugeloare]] [[Lotharingen]] ounder [[Oost-Francië]] briengn, en van ton is ter sproake van ‘t Duuts Ryk. Mè Lotharingn derby grensde ’t Duuts Ryk nu an Vrankryk en heur vazalstoat Vloandern. De Schelde vormde de grenze.
 
Round 980 liet keizer Otto II drie sterke burchtn langs de Schelde bouwn en je richtte de markgroafschappn [[Antwerpn]], Ename en Valenciennes ip. Ze vormdn e militair buffergebied an de westelikke grenze van ‘t Duuts ryk. Ze mostn under doa verdedign teegn Vrankryk en de [[groaf van Vloandern|groavn van Vloandern]], die ossan mo mêer macht krêegn.
 
In oktober 1011 krêeg [[Boudewyn IV van Vloandern]] Valenciennes en de streke van [[Zêeland]] in lêen. Da was 't begun van [[Ryksvloandern]] (de gebiedn in lêen van ’t Ryk) tegenover [[Krôonvloandern]] (de gebiedn in lêen van Vrankryk). In 1033 stakt ie de Schelde over en je veroverde ’t markgroafschap Ename. Zyn zeune [[Boudewyn V van Vloandern]] die hem ipvolgde, was ook markgroaf van Valenciennes en Ename.