Hugo van der Goes: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Grind24 (discuusjeblad | bydroagn)
→‎Zyn werk: clean up
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Hugo van der Goes 010.jpg|thumb|<center>''Dood van Maria'': Van der Goes ip zyn oogtepunt.]]
'''Hugo van der Goes''' ([[Gent]], ca. 1442 - [[Oudergem]], [[1482]]) was e kunstschilder uut de twiddn elft van de 15e eeuweêeuwe. Je makte deel uut van de schole van de [[Vlamsche Primitievn]].
 
==Zyn leevn==
Over den eestnêestn elft van z’n leevn ist er bykan niksnieks geweetn.
 
Je zou round 1442 in [[Gent]] geboorn zyn. Van 1467 wast 'n meestermêester in de schildersgilde van Gent. Je werkte doa tien joar en kreegje krêeg ipdrachtn van ’t stadsbestier, de kerkelikke instellingninstelliengn en de [[Bourgondische ertoogn]].
 
In 1477, ip ’t oogtepunt van z’n loopboane, et ’n em gevestigd ols conversbroeder (e soortesôorte leeknbroeder) in ’t RoodRôod KloosterKlôoster in ’t [[Zoniënwoud]] by [[Brussel]], mo je bleefblêef ipdrachtn uutvoern.
 
J’a last van depressies en in 1481 kreegtkrêegt ie 'n inzinkingeinzienkienge. Je zou ’t werk ''De dood van Maria '' in de latste fase van z’n leevn gemakt en.
 
Je stierf in 1482.
 
==Zyn werk==
Z’n meesterwerkmêesterwerk, de ''Portinari - triptiek'' ([[Uffizi|Galleria degli Uffizi]], Florence), is van z’n Gentse periode (1467-1477).
’t Drieluuk was in ipdracht gemakt van [[Tommaso Portinari]], de vertegenwoordiger in [[Brugge]] van de [[Medici]]familie, de Florentynsche bankiersfamilie en belangrykste geldschieters van de Bourgondische ertoogn.
 
’t Centroal paneelpanêel is de ''AnbiddingeAnbiddienge van d’erders''. Ip de zypaneelnzypanêeln zyn de Portinari’s ofgebeeld met under beschermillign. 't Feit dan de Portinari's zo kleneklêene ofgebeeld zyn et e symbolische betekenisse. 'ten Toogttoogt under lêgerelêegere rankrang.
 
Z’n latste voltooidvoltôoid werk ''De dood van Maria'' ([[Groeningemuseum]], Brugge) et ’n verzekers round 1470 gemakt vo de [[Duunnabdy]] van [[Koksyde]]. ’t Wordt anzien ols eenêen van de belangrykste meesterwerknmêesterwerkn van de 15e eeuweêeuwe.
Kenmerknd vo ’t werk is de realistische, expressieve weergoave van de figeurn en de bewegingnbewegiengn.
 
D'r stoa nievers e signateure of joartal ip z'n paneelnpanêeln en doarom is de dateringedaterienge van z'n werkn styf moeilik t'achteroaln.
 
Hugo van der Goes is lik [[Jan van Eyck]] en [[Rogier van der Weyden]] ’n alleenstoandallêenstoand fenomeen. J’inspireerdeg' ook veel generoaties kunstenoars en je wordt anzien ols de modernstn van de Vlamsche Primitievn.
 
[[Ofbeeldienge:Hugo van der Goes 004.jpg|center|thumb|600px|<center>''Portinari - triptiek'']]