Stamme (biologie): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Biological classification L Pengo nl omgedraaid.svg|thumb|De belangrykste taxonomische rangn]]
De '''stamme''' (''phylum'') is e rank in de hiërarchie van de [[biologie|biologische]] [[taxonomie]]. De stamme komt ounderoender 't [[ryk (biologie)|ryk]] en boven de [[klasse (biologie)|klasse]]. E stamme wordt soms ook nog ounderverdêeldoenderverdêeld in eene ounderstammesubstamme (''subphylum'') en in sommigte gevalln wordn verschillige stammn oundergebrochtoendergebrocht in e superstamme (''superphylum'').
 
In totoal zyn der by de bêestn een 35-tal verschillige stammn.
 
By plantnplant'n en schimmels wordt de noame ''divisie'' en ''subdivisie'' gebruukt in plekke van ''stamme'' en ''ounderstammesubstamme''.
== OunderstammeSubstamme ==
Nie al de stammn zyn ounderverdêeldoenderverdêeld in ounderstammnsubstammn. Stammn met ounderstammnsubstammn zyn:
* [[Arthropoda]] (geleedpôtigengeleedpôotign) met ounderstammesubstamme Trilobitomorpha, Chelicerata, Myriapoda, Hexapoda en Crustacea.
* [[Brachiopoda]] (oarmpôtigenoarmpôotign), met ounderstammesubstamme Linguliformea, Craniformea en Rhychonelliformea.
* [[Chordata]] (chordabêestnchordabêest'n) met ounderstammesubstamme Urochordata, Cephalochordata en Craniata.
 
== Carolus Linnaeus ==
In de taxonomie van [[Carolus Linnaeus]] wast er nog gin sproake van stammn. Linnaeus verdêelde de bêestnbêest'n in 6 klassn, de ''Pisces'' ([[vissn]]), ''Amphibia'' ([[amfibien]]), ''Aves'' ([[veugels]]), ''Mammalia'' ([[zoogbêestn]]), ''Insecta'' ([[insektninsectn]]) en de ''Vermes'' (de reste).
 
== Microbiologie ==
Microbiologen gebruken ''stamme'' ook vo e rank die leger ligt of ''species'' ([[soortsôorte]]) an te duden. E stamme is in da geval e bacteriële kolonie die ountstoanoentstoan is uut één bacterie op e voediengsbodem, en morfologisch/genetisch tet' ounderscheidnoenderscheidn is van andere stammn.
== Stammn ==
=== Bêestnryk ===