Boheemn: verschil tussen versies

22 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
De Poolsche krône was achter den dôod van Wenceslaus III were no de Poolsche Piastn gegoan en d’Hongoarsche krône nor Otto III van Beiern. In Boheemn wierd Wenceslaus III in 1306 ipgevolgd deur [[lyste van hertoogn en keuniengn van Boheemn#Huus Habsburg|Rudolf I van Boheemn]]. Rudolf was de zeune van de [[Habsburg]]er [[Albrecht (HRR)|Albrecht I]], mo je stierf ol in 1307. Hendrik van Karinthië wierd teegn de gouste van de Habsburgers tout keunienk van Boheemn verkoozn, deurdat ie getrouwd was met Anna van Boheemn, e zuster van Wenceslaus III.
 
Zyn ipvolger was Jan van Luxemburg, die getrouwd was met Elisabeth van Boheemn, nog ’n andere zuster van Wenceslaus III. Azo giengt de krône van Boheemn nor et [[Huus Luxemburg]]. Jan van Luxemburg, die Jan I van Boheemn kwam, was de zeune van [[Hendrik VII (HRR)|Hendrik VII]], den [[Lyste van Rooms-Duutsche keuniengn en keizers van et Hillig Rooms Ryk#Huus Luxemburg|êeste Luxemburger]] van et Hillig Rooms Ryk.
 
Jan I van Boheemn wierd gekrôond in 1310. Zyn zeune Karel IV kwam keunienk van Boheemn in 1346. Karel IV stichtte den univ in Praag en je was den êeste keunienk van Boheemn die ook keizer kwam.
4.469

bewerkingen