Boudewyn IX van Vloandern: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
link
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 18:
| moeder = [[Margaretha van den Elzas]]
}}
'''Boudewyn IX van Vloandern''' (Valenciennes, juli [[1171]] – Bulgareye, ca. 1205) was [[groaf van Vloandern]] van 1194 toettout 1205. Je was ook groaf van [[Groafschap Henegouwn|Henegouwn]] van 1195 toettout 1205 olsals '''Boudewyn VI''', en keizer van Constantinopel van 1204 toettout 1205 olsals '''Boudewyn I'''.
 
Je was êen van de belangrykste leiders van de vierde [[kruustocht]], die endigde in de veroverienge van Constantinopel, hoofdstad van ‘t't [[Byzantyns Ryk|Byzantyns- of Ôost-Romeins Ryk]]. Ze beslistn van in de plekke van ’t't Grieks Ryk e nieuw Latyns Ryk ip te richtn en Boudewyn wierd doa verkoozn toettout êeste keizer van et't Latyns Keizerryk van Constantinopel. De 16ste meie 1204 ist ‘n'n gekrôond in de Hagia Sophia.
 
== Zyn leevn==
Regel 27:
Je trouwde in 1186 mè [[Maria van Champagne]], dochter van Hendrik I van Champagne.
 
Achter da zyn moeder gestorvn was in [[1194]] kwamt ie groaf van Vloandern, en achter den dôod van zyn voader in [[1195]], ook groaf van Henegouwn. Azo woarn de twêtwi groafschappn were verênigdverêenigd en da was olal geleen van in [[1071]].

[[Robrecht I van Vloandern|Robrecht de Fries]] versloeg ton zyn vôorganger [[Arnulf III van Vloandern|Arnulf III]], zeune van zyn broere [[Boudewyn VI van Vloandern|Boudewyn VI]] en van [[Richilde van Henegouwn]], in de [[Slag by Kassel]]. Robrecht de Fries kwam ton groaf van Vloandern, mo Richilde en heur andere zeune Boudewyn hieldn Henegouwn.
D’êesteD'êeste joarn van Boudewyn IX zyn regerienge lagt ’n'n standvastig in conflict mè de Fransche keunienk. De probleemn kwoamn nog ossanassan vôort uut et feit da zyn nounkel Filips van den Elzas in den tyd [[Artesië]] ofgestoan haad an Boudewyn zyn zuster, IsabellaIsabelle van Henegouwn, o ze trouwde mè Filips[[Philippe II van Vrankryk|Philippe August]].
Boudewyn zocht steun by keizer [[Hendrik VI (HRR)|Hendrik VI]] van et [[Hillig Rooms Ryk]] en den [[Lyste van Iengelsche keuniengn en keuniginn#Huus Plantagenet (1154-1485)|Iengelsche keunienk]] [[Richard LeeuwenhartI van Iengeland|Richard Lêeuwenhart]].
 
Achter da Filips van den Elzas gestorvn was en binst da FilipsPhilippe August weg was mè de derde kruustocht in 1191, haad den aartsbisschopeirtsbisschop van Reims hem mêester gemakt van Béthune en andere steedn van Artesië. Doarip viel Boudewyn IX Artesië binn.
 
In 1199 wierd de ''vrede van Péronne'' getêeknd deur FilipsPhilippe August en Boudewyn IX, woaby da Bethune were an Vloandern kwam. ‘t't Verdrag bepoaldeg ook da Filips I van Noamn, Boudewyn zyn broere, were vry kwam achter dat ’n'n gevangn was deur Vrankryk.
 
Da zelfste joar heet ’n'n tegoare mè zyn vrouwe de kruusvoardersgelofte ofgeleid in de [[Sint-Donoaskerke]] van [[Brugge]], en de 14stn april 1202 ist ‘n'n vertrokkn vo de vierde kruustocht.
 
Zyn vrouwe, die in verwachtienge was, is mormoar achter gegoan o ze genoeg hersteld was van de geboorte van under dochter [[Margaretha van Constantinopel|Margaretha]]. Ze vertrok uut Marseille en landde in Akko (Israël), woa da z’hoordez'hoorde van de veroverienge van Constantinopel en de benoemienge van heur vint toettout keizer. Ze wilde vertrekkn no Constantinopel, mo z’isz'is ziek gekommn en de 9stn ogustus 1204 is ze gestorvn.
 
In juli 1205 is Boudewyn IX overmêesterd gewist deur keunienk Joannitza de Zwartn van de Bulgoarn binst e veldslag en j’isj'is gestorvn in Bulgoars gevangnschap. Z’henZ'hen nôois mêrmer etwa van hem g’hôordg'hôord of gezien.
 
De groafschappn Vloandern en Henegouwn kwoamn in handn van zyn minderjoarige dochter [[Johanna van Constantinopel|Johanna]], en in Constantinopel wierd ‘n'n ipgevolgd deur zyn broere Hendrik van Vloandern.
 
==Vrouwe en jounges==
Je trouwde de 6dn januoari 1186 mè [[Maria van Champagne]]. Z’haanZ'haan twêtwi dochters:
*[[Johanna van Constantinopel|Johanna]] (1199-1200 † 1244), gravinne van Vloandern en Henegouwn, getrouwd mè:
*#in 1212 Ferrand van Portugal