Jan van Luxemburg: verschil tussen versies

15 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
Geen bewerkingssamenvatting
(→‎Zyn dôod: linkfix)
== Zyn dôod ==
[[File:Crécy-en-Ponthieu 24-09-2008 10-41-02.JPG|thumb|<center>Monument vo Jan de Blendn in Estrées-lès-Crécy, by Crécy-en-Ponthieu (Vrankryk), woa dat ie sneuvelde in de Slag by Crécy.]]
Jan was e trouwe vazal van de Frãnsche keunienk [[Philippe VI van ValoisVrankryk|Philippe VI]], de schonvoader van zyn dochter Bonne. Zyn vôorganger, [[Charles IV van Vrankryk]], was in 1328 zounder mannelikke erfgenoamn gestorvn, woadeure dat et Huus Capet, d'êeste lyne van [[Lyste van keuniengn van Vrankryk#Huus Valois|Frãnsche keuniengn]], uutgestorvn was. Keunienk [[Edward III van Iengeland]] eiste de Frãnsche trôone ip, omda zyn moeder een dochter was van de Frãnsche keunienk [[Philippe IV van Vrankryk|Philippe IV]] (le Bel)]].
 
In 1337 brak den [[Hounderdjoarign Oorlog]]e uut tusschn et [[Huus Valois]] en et [[Huus Plantagenet]], en ip 26 ogustus 1346 wierd de Slag by Crécy uutgevochtn. Jan van Luxemburg vocht mee an de kant van Vrankryk, mo je sneuvelde. Je was ton 50 joar oud en al zes joar blend, achter e mislukte oogoperoasje in 1340. De [[groaf van Vloandern]], [[Lodewyk I van Vloandern| Lodewyk I]] is in die zelfste Slag gesneuveld.
 
Den overwinnoare Edward III pakte volgens e legende de struusveugelpluumn, die Jan ip zyn helme droeg, als overwinniengstrofee mee. Je gaf ze an zyn zeune, Edward van Woodstock. De struusveugelpluumn en de woapnspreuke 'Ich dien' zyn nog assan te zien in 't woapn van de prins van Wales.
4.469

bewerkingen