Jan zounder Vrees: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 18:
| moeder = [[Margaretha van Male]]
}}
'''Jan zounder Vrees''' (Dijon, [[28 meie]] [[1371]] – Montereau [[10 september]] [[1419]]) was groaf van Nevers van 1384 tout 1404, [[Bourgondische Ertoogn|hertog van Bourgondië]] van 1404 tout 1419, groaf van [[Charolais]] van 1404 tout 1405, en [[groaf van Vloandern]], [[Artesië]] en Franche-Comté van 1405 tout an z'n dôod. Je was den êeste zeune van [[Filips de Stoutn]] en [[Margaretha van Male]]. Je dankt zyn lapnoame an z'n deelnoamedêelnoame an de kruustocht teegn de Ottomoanse sultan in 1396.
 
Jan zounder Vrees is in [[1385]] ip dertienjoarige leeftyd getrouwd me Margaretha van Beieren-Straubing, een dochter van Albrecht van Beieren, groaf van [[Groafschap Henegouwn#Huus Wittelsbach|Henegouwn]], [[Groafschap Holland#Huus Wittelsbach|Holland en Zêeland]], van 't [[Huus Wittelsbach]], vo zyn poziesje in de [[Lêge Landn]] te versterkn.
 
Ip de zelfstn dag trouwde z'n zuster met de zeune van de zelfste groaf. Dien dubbeln trouw legde de groundslag van de loatere eenmoakingeêenmoakienge van de [[Nederlandn]].
 
Juste lik zyn voader Filips de Stoutn was Jan zounder Vrees nie styf vele in Vloandern en wast’nwast meer'n mêer bezig met de Fransche politiekpolletiek.
 
Die machtstryd et em uutendelik zyn leevn gekost. In 1419 ist'n ip de brugge van Montereau deur politiekepolletieke teegnstrevers vermoordvermôord, tegoare me zyn lyfwacht.
 
Ook z'n twi broers Anton en Filips zyn ip 'n gewelddoadige maniere an under ende gekomn in de slag by Azincourt teegn d'Iengelsche in 1415.
Regel 36:
==Varia==
*De [[Groaf-Jansdyk]] an uze kust is noar em vernoemd.
*In 'n poar volkssoagn in [[Antwerpn]] ist er sproake van 'n anderen Jan zounder Vrees.
 
{{commonscat|John, Duke of Burgundy}}