Catalonië: verschil tussen versies

48 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
Ik heb de spelling verbeterd.
(Added information from wiki (es))
(Ik heb de spelling verbeterd.)
|website=[http://www.gencat.cat/ Generalitat de Catalunya]
}}
'''Catalonië''' ([[Cataloans]]: ''Catalunya'', [[Spoans]]: ''Cataluña'', Aranees: ''Catalonha'') is één van de 17 zelfstandige [[Spoansche regio]]'s met oungeveer 7 miljoen inweunersinwooners in 'thet noordoostnnoordoosten van [[Spanje]]. 'tHet Is is t'ope met 't [[Basknland]] de moteur van de Spoansche economie en 't rykste stik van 'thet land. Den oofdstadhoofdstad is [[Barcelona]].
 
Catalonië eet e sterk identiteitsgevoel met een eigneigen toaletotale en een eigneigen parlement. Sins kort een z'ook weer een eigneigen statuut (in 'thet Cataloans wilt daddedat de eigenltik 'thet zelfste zeggnzeggen lik egelijk [[groundwet]] woarinwaarin dat er gesteld wordt dadat Catalonië een noatienaatie is binnbinnen Spanje). De Cataloansche bevolkiengebevolking is in 'thet algemeen vreevrij jovioaljoviaal en stoatstaat oopnop een voevloed nieuw bloed. In Spanje zelvezelf zynzijn de CataloannCataloanen wel gekend voevoor nogolnogal up under geld te zittnzitten.
 
== GeschiedenisseGeschiedenis ==
Catalonië was een ounafhankelikon afhankelijk land van in de vroege [[Middelêeuwen|middeleeuwn]]. 'tHet Eeste eeste Cataloanse parlement dateert uutuit 'nin de elfde eeuweeeuw. De goudngouden tydtijd van de Cataloanse geschiedenissegeschiedenis is roundrond de dertienstedertiende en veertiensteveertiende eeuweeeuw. In de vichtienstevijftienste eeuweeeuw aan ze zyderzijden zelfs een consuloatconsulaat in [[Brugge]].
In [[1714]] verliest Catalonië 'thet geen dat er nog overgebleevnovergebleven was van z'n eigen instelliengninstellingen o de keunienkkronieken [[Filips V van Spanje|Filip de vuufdnvijfde]] heel 'thet Iberisch schiereiland wil centraliseerncentraliseren no zzo'n eigen gedacht. De Cataloansche toaletotale en cultuur werdnwerden me geweld verbannverbonden deurdoor de SpoanscheSpaanse bezetters. De Cataloann kreegnkregen wereweer eeen vorm vavan zefbesteurzelfbesteur binst de TwiddeTweede SpoanscheSpaanse Republiek in de joarnjaren [[1930]].
 
Ten tydetijde van generoalgeneraal [[Franco]] wierdwerd de zelfstandigheid van 't gebied en zelfs de toaletotale styfstijf ounderdruktonderdrukt. 'tHet Isis moamaar achter de dôoddood vavan Franco dan ze wereweer autonomieatonomie winnwin, met een eigneigen parlement (De [[Generalitat]]).
 
<gallery>
 
== Geografie ==
Catalonië is een styfstijf ofwisselndeafwisselende regio. Der zynzijn bergnbergen voevoor te skiën in 'thet noordnnoorden en meer of 350 kilometers kust, woavanwaarvan dat 'thet eesteeerste stik, dichtste tegen de FranscheFranse grenzegrenzen de Costa Brava genoemd wordt.
 
Catalonië bestoatbestaat uutuit vier provinsjesprovincies (de noamenaamen van d'oofdplatsehoofdplaatsen is gelykgelijk an de noamenaam van de provinsjeprovinicies):
* [[Barcelona]]
* [[Girona]]
Anonieme gebruiker