Catalonië: verschil tussen versies

48 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
blad ersteld noa de versie van DARIO SEVERI deur de bydroage van 81.83.16.125 were weg te doen
(Ik heb de spelling verbeterd.)
k (blad ersteld noa de versie van DARIO SEVERI deur de bydroage van 81.83.16.125 were weg te doen)
Label: Terugdraaiing
|website=[http://www.gencat.cat/ Generalitat de Catalunya]
}}
'''Catalonië''' ([[Cataloans]]: ''Catalunya'', [[Spoans]]: ''Cataluña'', Aranees: ''Catalonha'') is één van de 17 zelfstandige [[Spoansche regio]]'s met oungeveer 7 miljoen inwoonersinweuners in het't noordoostennoordoostn van [[Spanje]]. Het't isIs t'ope met 't [[Basknland]] de moteur van de Spoansche economie en 't rykste stik van het't land. Den hoofdstadoofdstad is [[Barcelona]].
 
Catalonië eet e sterk identiteitsgevoel met een eigeneign totaletoale en een eigeneign parlement. Sins kort een z'ook weer een eigeneign statuut (in het't Cataloans wilt dat dedadde eigenltik het't zelfste zeggenzeggn gelijklik e [[groundwet]] waarinwoarin dat er gesteld wordt datda Catalonië een naatienoatie is binnen binn Spanje). De Cataloansche bevolkingbevolkienge is in het't algemeen vrijvree joviaaljovioal en staatstoat op eenoopn vloedvoe nieuw bloed. In Spanje zelfzelve zijnzyn de CataloanenCataloann wel gekend voorvoe nogalnogol up under geld te zittenzittn.
 
== GeschiedenisGeschiedenisse ==
Catalonië was een on afhankelijkounafhankelik land van in de vroege [[Middelêeuwen|middeleeuwn]]. Het't eesteEeste Cataloanse parlement dateert uituut in de'n elfde eeuweeuwe. De goudengoudn tijdtyd van de Cataloanse geschiedenisgeschiedenisse is rondround de dertiendedertienste en veertiendeveertienste eeuweeuwe. In de vijftienstevichtienste eeuweeuwe aan ze zijdenzyder zelfs een consulaatconsuloat in [[Brugge]].
In [[1714]] verliest Catalonië het't geen dat er nog overgeblevenovergebleevn was van z'n eigen instellingeninstelliengn o de kronieken keunienk [[Filips V van Spanje|Filip de vijfdevuufdn]] heel het't Iberisch schiereiland wil centraliserencentraliseern no zoz'n eigen gedacht. De Cataloansche totaletoale en cultuur werdenwerdn me geweld verbondenverbann doordeur de Spaanse Spoansche bezetters. De Cataloann kregenkreegn weerwere eene vorm van va zelfbesteurzefbesteur binst de TweedeTwidde SpaanseSpoansche Republiek in de jarenjoarn [[1930]].
 
Ten tijdetyde van generaalgeneroal [[Franco]] werdwierd de zelfstandigheid van 't gebied en zelfs de totaletoale stijfstyf onderdruktounderdrukt. Het't isIs maarmoa achter de dooddôod vanva Franco dan ze weerwere atonomieautonomie winwinn, met een eigeneign parlement (De [[Generalitat]]).
 
<gallery>
 
== Geografie ==
Catalonië is een stijfstyf afwisselendeofwisselnde regio. Der zijnzyn bergenbergn voorvoe te skiën in het't noordennoordn en meer of 350 kilometers kust, waarvanwoavan dat het't eersteeeste stik, dichtste tegen de FranseFransche grenzengrenze de Costa Brava genoemd wordt.
 
Catalonië bestaatbestoat uituut vier provinciesprovinsjes (de naamennoame van hoofdplaatsend'oofdplatse is gelijkgelyk an de naamnoame van de proviniciesprovinsje):
* [[Barcelona]]
* [[Girona]]
3.034

bewerkingen