Remi Ghesquiere: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Snelkoppeling noa Gilwe.
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{wiu}}
'''Alphonse Remi Aloïse Ghesquiere''' ([[Gilwe]], [[9 december]] [[1866]] - [[Brugge]], [[10 augustusogustus]] [[1964]]) was ne Vloamsen organist en componist.
 
Ghesquiere is geborengeboorn in 1866 op d' hoeve "Ter Peperstraete" in het't gehucht Ter Hand in Gelwe. HijHy is de zeune van boer Victor Josephus Ghesquiere en Sophia Octavia Cardoen. NaAchter enkeleeenigte joarn middelbaarmiddelboar onderwijsoenderwys in [[Mjinde]], behaaldehoaldet hijhy in 1884 zijnzyn diplomadiplom van onderwiezeroenderwyzer en koster-organist aanan de normaalscholenormoalschole in Torhout[[Tourhout]], zinezyne docent was [[Alfons Mervillie]], eene liefhebber van Bach-muziek. Hij werd organist van de Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwekerk waar Guido Gezelle kapelaan was. Die bracht hem in contact met de Vloamse folklore en op diens aanraden verzamelde Ghesquiere ouwe Vloamse volksliedjes, uutgegeven in 1905 en bekroond door de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde (''300 Spelen met zang verzameld in Vlaamsch Belgenland en voornamelijk in West-Vlaanderen''). In Kortrik was hij de medestichter van de Groeninghegilde. Naast orgelmuziek en pianowerk makte hij ook nog vocale muziek die kaderde in de (katholieke) Vlaamse Beweging en veelal een pedagogische, strijdende of religieuze dimensie had: liturgische werken, geestelijke liederen (op tekst van Gezelle, zoals ''O Maria die daar staat''), koren, strijdliederen (het populaire ''De trommel slaat''), gezongen kindertonjilkes, cantates en zangspelen.
 
Hij publiceerde ook een vierdelige pianomethode. Zijn ''Vlaamse kinderspelen'' werden bekroond deur de Koninklijke Vlaamse Academie.
Regel 8:
== Referentie ==
https://nl.wikipedia.org/wiki/Remi_Ghesquiere
 
[[Categorie:West-Vlamsche componist]]