Adriaan Willaert: verschil tussen versies

43 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
Taalfouten in het nederlands
Geen bewerkingssamenvatting
(Taalfouten in het nederlands)
[[Ofbeeldienge:Adrian Willaert.jpg|thumb|<center>Adriaan Willaert]]
'''Adriaan Willaert''' ([[Rumbeke]], circa 1488 – [[Venetië]], [[7 december]] [[1562]]) was een [[Groafschap Vloandern|VlamscheVlaamse]] componist, dirigent, muzieklêroaremuziekleraar en kapelmêesterkapelmeester.
==LeevnLeven en werk==
Adriaan Willaert krêegkreeg zynzijn ipleidiengeopleiding in [[Parys|Parijs]] bybij de componist Jean Mouton. In 1515 trokttrok ’nhij noarnaar [[Itoalië|Italië]], likgelijk vele mêestersmeesters uutuit de [[Lêge Landn|Lage Landen]] in die periode. In 1522 wastwas ‘nhij in [[Rome]] en van 1522 touttot 1527 anaan de hofkapellnhofkapel van Ferrara en [[Milaan]]. In 1527 wierdwerd ‘nhij benoemd touttot kapelmêesterkapelmeester van de San-Marco-basiliekebasiliek in Venetië, woawaar dat ’nhij blêefbleef touttot anaan zynzijn dôoddood in 1562.
 
JeHij was ééneen van de mêestmeest veelzydigeveelzijijdige componistncomponisten uutuit de [[Renaissance]], en vanuutvanuit zynzijn positie in Venetië ad ‘nvan een grôtegrote muzikoalnmuzikale invloed in Europa. Willaert wordt anzienaanzien als de groundleggergrondlegger van de [[Venetioansche Schole|Venetiaanse School]], die een sterknsterke invloed adhad ipop de vroege Barokmuziek.
 
Van Willaert zynzijn d’rer vele werknwerken gekend likzoals messnmissen, [[psalmn|psalmen]], motettnmotetten, madrigoalnmadrigalen, canzones en instrumentoaleinstrumentale werknwerken.
 
==Varia==
*De ''Academie voor Muziek en Woord'' in [[Roeseloare|Roeselare]] is noarnaar emhem vernoemd en d’rer is ook een Adriaan WillaertstroateWillaertstraat.
*De ''vzw Adriaan Willaert Stichting'' is een cultuurverênigiengecultuurvereniging in RoeseloareRoeselare, ipgerichtopgericht in 2004, die underzich bezigoudtbezighoudt met ‘thet verzoamelnverzamelen van documentoatiedocumentatie over AdriaenAdriaan Willaert, ‘thet anleggenaanleggen van een discografie van Willaert en andereanderen van zynzijn tydtijd, ‘thet verzoamelnverzamelen van partiteurenpartituren en ‘thet ipzettnopzetten en uutbouwnuitbouwen van een infocentrum.
==Externe koppelienge==
*[http://www.adriaenwillaert.be/ Adriaan Willaert StichtingeStichting vzw]
*[http://home.planet.nl/~teuli049/wilricrepart.PDF Partituur van Ricercar in re]
 
Anonieme gebruiker