Adriaan Willaert: verschil tussen versies

43 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
blad ersteld noa de versie van Zeisterre deur de bydroage van 81.243.195.80 were weg te doen
(Taalfouten in het nederlands)
k (blad ersteld noa de versie van Zeisterre deur de bydroage van 81.243.195.80 were weg te doen)
Label: Terugdraaiing
 
[[Ofbeeldienge:Adrian Willaert.jpg|thumb|<center>Adriaan Willaert]]
'''Adriaan Willaert''' ([[Rumbeke]], circa 1488 – [[Venetië]], [[7 december]] [[1562]]) was een [[Groafschap Vloandern|VlaamseVlamsche]] componist, dirigent, muziekleraarmuzieklêroare en kapelmeesterkapelmêester.
==LevenLeevn en werk==
Adriaan Willaert kreegkrêeg zijnzyn opleidingipleidienge in [[Parys|Parijs]] bijby de componist Jean Mouton. In 1515 troktrokt hij’n naarnoar [[Itoalië|Italië]], gelijklik vele meestersmêesters uituut de [[Lêge Landn|Lage Landen]] in die periode. In 1522 waswast hij‘n in [[Rome]] en van 1522 tottout 1527 aanan de hofkapel hofkapelln van Ferrara en [[Milaan]]. In 1527 werdwierd hij‘n benoemd tottout kapelmeesterkapelmêester van de San-Marco-basiliekbasilieke in Venetië, waarwoa dat hij’n bleefblêef tottout aanan zijnzyn dooddôod in 1562.
 
HijJe was eenéén van de meestmêest veelzijijdigeveelzydige componistencomponistn uituut de [[Renaissance]], en vanuitvanuut zijnzyn positie in Venetië vanad ‘n een grotegrôte muzikalemuzikoaln invloed in Europa. Willaert wordt aanzienanzien als de grondleggergroundlegger van de [[Venetioansche Schole|Venetiaanse School]], die een sterkesterkn invloed hadad opip de vroege Barokmuziek.
 
Van Willaert zijnzyn erd’r vele werkenwerkn gekend zoalslik missenmessn, [[psalmn|psalmen]], motettenmotettn, madrigalenmadrigoaln, canzones en instrumentaleinstrumentoale werkenwerkn.
 
==Varia==
*De ''Academie voor Muziek en Woord'' in [[Roeseloare|Roeselare]] is naarnoar hemem vernoemd en erd’r is ook een Adriaan WillaertstraatWillaertstroate.
*De ''vzw Adriaan Willaert Stichting'' is een cultuurverenigingcultuurverênigienge in RoeselareRoeseloare, opgerichtipgericht in 2004, die zichunder bezighoudtbezigoudt met het‘t verzamelenverzoameln van documentatiedocumentoatie over AdriaanAdriaen Willaert, het‘t aanleggenanleggen van een discografie van Willaert en anderenandere van zijnzyn tijdtyd, het‘t verzamelenverzoameln van partiturenpartiteuren en het‘t opzettenipzettn en uitbouwenuutbouwn van een infocentrum.
==Externe koppelienge==
*[http://www.adriaenwillaert.be/ Adriaan Willaert StichtingStichtinge vzw]
*[http://home.planet.nl/~teuli049/wilricrepart.PDF Partituur van Ricercar in re]
 
24.338

bewerkingen