Kwakkel: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 20:
In Europa (oundersôorte ''C. c. coturnix'', Eurazioatische populoasje) kuj ze in de zomer verre overol viendn, buutn in verre hêel Scandinavië en 't nôorn Rusland, up [[Ysland]], up de Faeroer (in tyde wel) en in stikkn van Grôot-Brittannië en Ierland. In Azië kommn ze in hêel Centroal-Azië vôorn, buutn in de droogste streekn lik de Gobiwoestyn. In 't westn van Azië lopt de populoasje deure toet in [[Turkeye]] en ezo zudelikker round de [[Middellandsche Zêe]] toet in [[Egypte]]. D'Eurazioatische populoasje lopt oek deure toet in 't nôorn van Afrika. In Europa goat het nie zo goed met de kwakkelpopuloasje, oundermêer deur de verbeterieng en vergrôtieng van de landbouw en deur de jacht, die in de mêeste landn in Europa (en oek in België) verboodn is. De kwakkels die hier nu nog eetn zyn (en oek d'eiers) zyn van gekwikte veugels. En aar reedn is de jacht die nog ossan gebeurt up d'eilandn van de Middellandsche Zêe (surtout up [[Malta]]). Overvliegnde trekveugels zyn doar massoal uut de lucht eschootn, etwot die e masse protest krygt uut de reste van Europa.
 
In de reste van Afrika zit de oundersôorte ''C. c. africana'', die te viendn is van Somalië toet an [[Zuud-Afrika]] en up [[Madagascar]] en de [[Comoorn]].
 
't Zittn der oek nog e masse up de Kaapverdische Eilandn, die ounder en aar oundersôorte volln, ''C. c. inopinata''. En toune is er oek nog en oundersôorte, ''C. c. confisa'', die leeft up Madeira, d'[[Azôorn]] en de Canoarische Eilandn.