Basket: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Holder (discuusjeblad | bydroagn)
k corr using AWB
ik heb de tekst meer nederlands gemaakt
Regel 4:
[[Ofbeeldienge:three point shoot.JPG|thumb|<center>Vrouwenbasket. Een 3-puntshot, een 3-punter of een "bomme"]]
[[Ofbeeldienge:Basketball shot.jpg|thumb|<center>Jumpshot]]
'''Basket''' of '''basketbolbasketbal''' is een ploegsport die uutgevoundnuitgevonden is in 1891 deurdoor James Naismith, een [[Canada|Canadeesche]] sportleroaresportleraar in Springfield College, Massachusetts in de [[USA]]. In basket speel je me twêetwee ploegnploegen van vuufvijf spelers ipop een basketveld. De bedoelingebedoeling is van zoveel meugelikmogelijk puntnpunten te scoren teegntegen mekoarmekaar deurdoor een ballebal te smytngooien deurdoor een yzerenijzeren rinkring met een nettenet. Basket wordt deurdoor vintnmannen en vrouwnvrouwen gespeeld.
== Basketveld ==
't Basketveld bestoatbestaat uutuit een rechtoekigrechthoekig pling met an weerskantn een korve, de basket genoemd. In dende [[NBA]] (National Basketball Association) in de USA, is 't veld 94 feet lanklang en 50 feet brêedbreed. Een [[FIBA]]-veld (Fédération Internationale de Basketball) is 28x15 m. De basket angthangt ipop 3,048 m. 't Veld etheeft twêetwee zyzij-en achterlynenachterlijnen, een middellynemiddellijn, een vryworplynevrijworplijn (4 m van de achterlyneachterlijn) en een driepuntlynedriepuntlijn (5,8 m van de achterlyneachterlijn). De ''baseline'' is de achterlyneachterlijn ounderonder iedere basket. Verder istis er nog de middelcirkel woawaar dat 'thet spel beguntbegint met deneen ipworpinworp en de "bucket", een gebied roundrond de basket. De bucket is anaan de achterlyneachterlijn 6 m brêedbreed en versmalt noanaar de vryworplynevrijworplijn toe. De korve etheeft een diameter van 0,45 m en zit vastevast anaan een bord (backboard) van 1,80 m brêedbreed en 1,05 m oge.
== 't Spel ==
AnvallendAanvallend wordt basket gespeeld deurdoor te dribbelndribbelen of deurdoor de ballebal te passnpassen noarnaar een medespeler. DribbelnDribbelen is loopnlopen binstterwijl dat de ballebal ipop de groundgrond botst. BinnBinnen 'neen bepoaldebepaalde tydtijd moet er een doelpogingedoelpogingen oundernoomnondernomen wordnworden. Een geweungewenst shot levert 2 puntnpunten ipop, een shot van achter de 3-puntlynepuntlijn 3 puntnpunten en een vryworpvrijworp (achter een foute) 1 punt. De pas die een speler giftgeefft anaan een scorende speler is een assist. De spelers enstaan allemolleop een verschilligeverschillende positie ipop 'thet speelveld. Een match wordt verdêeldverdeeld in 4 quarters, 4 kêerskeer 10 minuutnminuten (in den NBA 12). De ploeg die 'thet mêestmeeste puntnpunten gescoordheeft etgescoord wint. ByBij gelykspelgelijkspel wordt de match beslist in êeneen of mêerderemeerdere verlengingnverlengingen.
 
VerdedigendBij de verdediging wordt er geprobeerd 'thet anvallendaanvallend team 'thet scoren te belettnbeletten of de ballebal zelvezelf te bemachtigen. Fysiek contact wordt bestraft met een persôonlikepersoonlijke foutefout, ounsportiefonsportief gedrag deurdoor een technische foutefout. Een speler wordt uutgeslootnuitgesloten ostals 'nhet 5 foutnfouten begoan etbegaat. De match wordt in goeie boannbanen geleid deurdoor 2 of 3 arbiters.
== De vuufvuif posities ==
* '''Point guard'''
De point guard (de "êeneen") is mêestalmeestal de klêenstekleinste speler ipop 'thet veld. IederenIedere anvalaanval beguntbegint bybij de point guard. DoaromDaarom moet 'nhij/zij tactisch en technishtechnisch begoafdbegaafd zynzijn, goed kunnkunnen dribbelndribbelen en passnpassen. Goeie assists geevngeven is belangrykerbelangrijker vordan em of zelvezelf te scoren.
* '''Shooting guard'''
De shooting guard (de "twêetwee") is atletisch en dikwilsdikwijls de beste shotterschotter van de ploeg. J'Hij/zij is over 'thet algemêenalgemeen grottergroter ofdan de point guard.
* '''Small forward'''
De small forward (de "drie") is atletisch en scoort zowel ipop afstand of ounderonder de basket. Je lokt ook foutnfouten uutuit zodat 'nje ook veleveel puntnpunten scoort anaan de vryworplynevrijworplijn.
* '''Power forward'''
De power forward (de "vierevier") is êeneen van de langste spelers en stevig gebouwd. JeHij/zij speelt zijn zynlichaam rik noanaar de korve. Z'n specialiteit is rebounds pakknpakken en scoren ounder[[onder]] de basket.
* '''Center'''
De center (de "vuve") is dikwils de langste speler ip 't pling. J'is ook zwoar en et vele macht. Z'n job is van te scoren ounder de basket en vo de teegnstander 't scoren te belettn. Den ipworp is ook dikwils vor em.