Basket: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ik heb de tekst meer nederlands gemaakt
k blad ersteld noa de versie van Holder deur de bydroage van 2A02:1810:AC20:CF00:71C1:7400:6E56:8F00 were weg te doen
Label: Terugdraaiing
Regel 4:
[[Ofbeeldienge:three point shoot.JPG|thumb|<center>Vrouwenbasket. Een 3-puntshot, een 3-punter of een "bomme"]]
[[Ofbeeldienge:Basketball shot.jpg|thumb|<center>Jumpshot]]
'''Basket''' of '''basketbalbasketbol''' is een ploegsport die uitgevondenuutgevoundn is in 1891 doordeur James Naismith, een [[Canada|Canadeesche]] sportleraarsportleroare in Springfield College, Massachusetts in de [[USA]]. In basket speel je me tweetwêe ploegenploegn van vijfvuuf spelers opip een basketveld. De bedoelingbedoelinge is van zoveel mogelijkmeugelik puntenpuntn te scoren tegenteegn mekaarmekoar doordeur een balballe te gooiensmytn doordeur een ijzerenyzeren ringrink met een netnette. Basket wordt doordeur mannenvintn en vrouwenvrouwn gespeeld.
== Basketveld ==
't Basketveld bestaatbestoat uituut een rechthoekigrechtoekig pling met an weerskantn een korve, de basket genoemd. In deden [[NBA]] (National Basketball Association) in de USA, is 't veld 94 feet langlank en 50 feet breedbrêed. Een [[FIBA]]-veld (Fédération Internationale de Basketball) is 28x15 m. De basket hangtangt opip 3,048 m. 't Veld heeftet tweetwêe zijzy-en achterlijnenachterlynen, een middellijnmiddellyne, een vrijworplijnvryworplyne (4 m van de achterlijnachterlyne) en een driepuntlijndriepuntlyne (5,8 m van de achterlijnachterlyne). De ''baseline'' is de achterlijnachterlyne onderounder iedere basket. Verder isist er nog de middelcirkel waarwoa hetdat 't spel begintbegunt met eenden inworpipworp en de "bucket", een gebied rondround de basket. De bucket is aanan de achterlijnachterlyne 6 m breedbrêed en versmalt naarnoa de vrijworplijnvryworplyne toe. De korve heeftet een diameter van 0,45 m en zit vastvaste aanan een bord (backboard) van 1,80 m breedbrêed en 1,05 m oge.
== 't Spel ==
AanvallendAnvallend wordt basket gespeeld doordeur te dribbelendribbeln of doordeur de balballe te passenpassn naarnoar een medespeler. DribbelenDribbeln is lopenloopn terwijlbinst dat de balballe opip de grondground botst. BinnenBinn een'n bepaaldebepoalde tijdtyd moet er doelpogingeneen doelpoginge ondernomenoundernoomn wordenwordn. Een gewenstgeweun shot levert 2 puntenpuntn opip, een shot van achter de 3-puntlijnpuntlyne 3 puntenpuntn en een vrijworpvryworp (achter een foute) 1 punt. De pas die een speler geefftgift aanan een scorende speler is een assist. De spelers staanen opallemolle een verschillendeverschillige positie opip het't speelveld. Een match wordt verdeeldverdêeld in 4 quarters, 4 keerkêers 10 minutenminuutn (in den NBA 12). De ploeg die het't meestemêest punten heeftpuntn gescoord et wint. BijBy gelijkspelgelykspel wordt de match beslist in eenêen of meerderemêerdere verlengingenverlengingn.
 
Bij de verdedigingVerdedigend wordt er geprobeerd het't aanvallendanvallend team het't scoren te belettenbelettn of de balballe zelfzelve te bemachtigen. Fysiek contact wordt bestraft met een persoonlijkepersôonlike foutfoute, onsportiefounsportief gedrag doordeur een technische foutfoute. Een speler wordt uitgeslotenuutgeslootn alsost het'n 5 foutenfoutn begaatbegoan et. De match wordt in goeie banenboann geleid doordeur 2 of 3 arbiters.
== De vuifvuuf posities ==
* '''Point guard'''
De point guard (de "eenêen") is meestalmêestal de kleinsteklêenste speler opip het't veld. IedereIederen aanvalanval begintbegunt bijby de point guard. DaaromDoarom moet hij/zij'n tactisch en technischtechnish begaafdbegoafd zijnzyn, goed kunnenkunn dribbelendribbeln en passenpassn. Goeie assists gevengeevn is belangrijkerbelangryker danvor zelfem of zelve te scoren.
* '''Shooting guard'''
De shooting guard (de "tweetwêe") is atletisch en dikwijlsdikwils de beste schottershotter van de ploeg. Hij/zijJ' is over het't algemeenalgemêen grotergrotter danof de point guard.
* '''Small forward'''
De small forward (de "drie") is atletisch en scoort zowel opip afstand of onderounder de basket. Je lokt ook foutenfoutn uituut zodat je 'n ook veelvele puntenpuntn scoort aanan de vrijworplijnvryworplyne.
* '''Power forward'''
De power forward (de "vierviere") is eenêen van de langste spelers en stevig gebouwd. Hij/zijJe speelt zijn lichaamzyn naarrik noa de korve. Z'n specialiteit is rebounds pakkenpakkn en scoren [[onder]]ounder de basket.
* '''Center'''
De center (de "vuve") is dikwils de langste speler ip 't pling. J'is ook zwoar en et vele macht. Z'n job is van te scoren ounder de basket en vo de teegnstander 't scoren te belettn. Den ipworp is ook dikwils vor em.