Staf Stientjes: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geertivp (discuusjeblad | bydroagn)
Gelieve in 't West-Vlaams te schrijven en de pagina nooit uit te blanken -- deze site is collaboratief: bouw verder op anderen
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Tiegemberg 22 - 31617 - onroerenderfgoed.jpg|miniatuur|Villa 't Vossenhol]]
'''Staf Stientjes''', pseudoniem van '''Gustave D'Haluin''' ([[Woaregem]], [[14 december]] [[1883]] – [[Tiegem]], februoari [[1974]]), wos e [[West-Vloandern|West-Vlamschn]] kunstschilder.
 
Ne wos ekend vo zyn pertrettn en Vlamsche landschapn. Ôok acteurdige ie ip't tonêel en schreef em gedicht'n. Ne wos goe moat mè [[Valerius De Saedeleer]] en [[Stijn Streuvels]].
STAF STIENTJES (1883-1974)
 
Staf had van jongsaf aanleg voor het schilderen en mocht dan ook de nodige lessen volgen en behaalde de gouden medaille. Zijn vader schakelde hem in bij zijn koetsenbedrijf.
 
In zijn vrije tijd wijdde hij zich volledig aan de schilderkunst op doek. Voor de 1e Wereldoorlog had Staf, toen huisschilder, veel in Tiegem gewerkt in opdracht van August Callens en zo kwam hij in contact met Valerius de Saedeleer.
Voor de 1e Wereldoorlog had Staf, toen huisschilder, veel in Tiegem gewerkt in opdracht van August Callens en zo kwam hij in contact met Valerius de Saedeleer.
 
In 1922 betrok hij met zijn gezin “Huis ten Berghe” en kon wat verder een paar percelen verwerven,. waaropRound hij1927 inbouwdigd'ie 1927ip eende [[Tiegemberg]] de villa'' 't Vossenhol'' in cottagestijl.<ref>[//www.anzegem.be/tiegemse-kunstenaars lietTiegemse bouwen.kunstenaars]</ref> Deze villa, beter bekend als “Het Vossenhol”, werd vanaf 1931 ingericht als drank- en spijshuis. Ernaast werd een openluchttheater aangelegd.
 
Vanaf zijn verblijf in Tiegem iswerd Staf geïnspireerd door de mooie Vlaamse landschappen. Hij schilderde ook portretten en bracht in zijn latere werk ook af en toe een surrealistische noot aan. E gedêelte van zyn schildery'n zyn te ziene in de ''Malpertus-crypte'' in Tiegem.
 
Hij schilderde ook portretten en bracht in zijn latere werk ook af en toe een surrealistische noot aan.
== Referenties ==
Staf was actief als toneelacteur en kreeg regelmatig Stijn Streuvels over de vloer.
<references />
 
[[Categorie:Vlamsche kunstschilder|Stientjes, Staf]]