Staf Stientjes: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geertivp (discuusjeblad | bydroagn)
Gelieve in 't West-Vlaams te schrijven en de pagina nooit uit te blanken -- deze site is collaboratief: bouw verder op anderen
Geertivp (discuusjeblad | bydroagn)
herwoorden
Regel 4:
Ne wos ekend vo zyn pertrettn en Vlamsche landschapn. Ôok acteurdige ie ip't tonêel en schreef em gedicht'n. Ne wos goe moat mè [[Valerius De Saedeleer]] en [[Stijn Streuvels]].
 
Staf had van jongsaf aanleg voor het schilderen en mochtkreeg danna ookzijn deopleiding nodige lessen volgen en behaalde deeen gouden medaille. ZijnHij vaderbegon schakeldezijn hemprofessionele inleven bij het koetsenbedrijf van zijn koetsenbedrijfvader.
 
In zijnZijn vrije tijd wijddeging hijvolledig zich volledigop aan dehet schilderkunstschilderen op doek. Voor de 1eeerste Wereldoorlog hadwerd Staf, toenhij huisschilder, veel in Tiegem. gewerktHij indeed opdrachtopdrachten vanvoor August Callens. en zoZo kwam hij in contact met Valerius deDe Saedeleer.
 
In 1922 betrokging hij met zijn gezinin “Huis ten Berghe” en kon wat verder een paar percelen verwervenwonen. RoundRond 1927 bouwdigd'iebouwde hij ipop de [[Tiegemberg]]Tiegembergde devilla villa'' 't Vossenhol'' in cottagestijl.<ref>[//www.anzegem.be/tiegemse-kunstenaars Tiegemse kunstenaars]</ref> DezeVanaf villa1931 werddiende vanafdeze 1931 ingerichtvilla als drankcafé- en spijshuisrestaurant. ErnaastEr werd ook een openluchttheater aangelegdopgericht.
 
Vanaf zijn verblijf in TiegemStaf werd Stafer geïnspireerd door de mooie Vlaamse landschappen. HijTevens schilderdeis hij ook portrettenbekend envoor brachtzijn inportretten. In zijn latere werk ookwerd afhij enbeïnvloed toe een surrealistischedoor noothet aansurrealistisme. E gedêelte van zyn schildery'n zyn te ziene in de ''Malpertus-crypte'' in Tiegem.
 
== Referenties ==