Moane: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k blad ersteld noa de versie van CommonsDelinker deur de bydroage van 81.83.11.226 were weg te doen
Label: Terugdraaiing
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 78:
=== Schyngestaltn ===
[[Ofbeeldienge:Mond Phasen Combined.jpg|thumb|300px|De schyngestaltn van de Moane]]
De Moane toogt ''schyngestaltn'' deurdat er geweunlik moar een dêel van 't moanuppervlakte da zichboar is van d' Eirde deur de [[Zunne]] verlicht wordt.
 
Achter de ''nieuwe moane'' (of dounkere moane) volgt de ''wasschende moane'' toet an 't ''êeste kwartier'' en ton de ''vulle moane'', en derachter komt d' ''ofnemende moane'' toet an 't ''latste kwartier'' en were noa de ''nieuwe moane''.
Regel 84:
De grenze tusschn 't verlichte en 't dounkere dêel van de Moane wordt den ''terminator'' genoemd. Den terminator ziet der ounregelmoatig uut deur 't bergachtig moanuppervlak. De schaduwn van heuvels en bergen zyn der lange, wa da 't gemakkeliker makt vor amateursterrenkundigen vô details uut te maakn.
 
Ot de vulle moane 'perfect' is, en de Zunne, d' Eirde en de Moane juust up êen lyne liggn krygn me een moansverduusterienge: de Moane kom precies in de schaduwe van d' Eirde te stoan. In 't gevol van een nieuwe moane kan der een [[zunsverduusterienge]] ountstaan. 't Grôot verschil is dat een moansverduusterienge overolst up d' Eirde kan gezien wordn, binst dat een volledige zunsverduusterienge moar in een nauwe band up d' Eirde te zien is.
 
=== Getyen ===
Regel 102:
Een antol grôtere en diepere inslagstructeurn zyn loater binst een periode van vulkanisme mê magma gevuld gerakt. Da zyn de ''maria'' of moanzêen (ienkelvoud ''mare''), die de dounkere plekkn an de vôorkant van de moane zyn. Vroeger peisdn de mensn dat da zêen woarn up de Moane, moa tegenwôordig weetn me dan 't eigentlik enorme vulkoanische vlaktn zyn.
=== Woater ===
Den Amerikoanschn satelliete ''LCROSS'' outndektige up 13 november 2009 dat der woater up de moane te viendn is, mêestol in de kroaters an de zuud- en de [[nôordpool]] woarda de zunne 't ys nie kan doen sublimeern. Noa schattienge zit er omtrent 1 liter per kubieke meter in de ground.
== Ountstoan ==
[[Ofbeeldienge:MoonLP150Q grav 150.jpg|thumb|Koarte van de Moane met ofwykiengn in 't gravitationêel veld]]