Peper: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Savh (discuusjeblad | bydroagn)
k blad ersteld noa de versie van Zeisterre deur de bydroage van 2A02:1811:CC00:2100:BC44:6D47:7B55:A2A8 were weg te doen
Labels: Terugdraaiing SWViewer [1.4]
Yes
Labels: Ongedaan gemaakt Visuele tekstverwerker
Regel 14:
}}
'''Peper''' is de noame vo de tropische plantesôorte ''Piper nigrum'' (familie Piperaceae) en ook vo de vruchtn en under specerypoeier. Peperkorrels zyn de gedroogde [[beier]]s. Ze zyn a peu près 5 mm grôot en groeien in trosjes. Peper het e styve scherpe smoake.
==Guller zn achterlijk==
==Origine==
De peperplante groeit surtout in [[Indië]], moar ook in [[Indonesië]], [[Maleisië]], [[Brazilië]] en [[Vietnam]]. Je groeit in de schauwte en j'hè vele vocht nôdig en een hoge temperateure.
==Sôortn==
[[Ofbeeldienge:Pfeffer-Gewürz.jpg|thumb|left|<center>Groene, witte en zwarte peperkorrels]]
Strooi peper in joen bek
De zwarte, witte en groene peper is ofkomstig van dezelfste plante.
 
Vo zwarte peper wordn trossn geplukt os ze nog nie rype zyn en direct gedroogd.
 
Vo witte peper wordn rype trossn geplukt en vo dan ze gedroogd zyn, wordt de wand van de beier der ofgedoan.
 
Vo groene peper, die milder van smoake is, wordt de vrucht, ost 'n nog nie rype is, geconserveerd in [[azyn]] of zout woater.
==Gebruuk==
peper is pikant jaja
Peper wordt in styf vele gerechtn verwerkt vo de smoake te versterkn. Groene peper kan ook gebruukt wordn vo zoete desserts lik fruutsala, [[freize|freizn]] en chocolagerechtn ip smoake te briengn. Van zwarte peper wordt peperolie gemakt da wordt gebruukt in de parfum-en voediengsindustrie.
==Geneeskunde==
peper is pikant, alleen voor hete mensen
Peper bevordert de stofwisselienge en de verteirienge omda 't de productie van spuug en moagsappn stimuleert. De stoffe piperine die in peper zit wordt gebruukt in medicyne teegn moagklachtn.
 
[[Categorie:Peperfamilie]]