Margaretha van Male: verschil tussen versies

81 bytes verwijderd ,  5 maanden geleden
k
blad ersteld noa de versie van Pastel deur de bydroage van 2A02:1810:3F24:FC00:6082:3094:21DC:BCE0 were weg te doen
Labels: Visuele tekstverwerker Ongedaan gemaakt
k (blad ersteld noa de versie van Pastel deur de bydroage van 2A02:1810:3F24:FC00:6082:3094:21DC:BCE0 were weg te doen)
Label: Terugdraaiing
 
 
Deur heur huwelik mè Filips de Stoutn kwam ze de stammoeder van d'hertogelikke [[Hertog van Bourgondië#Huus Valois-Bourgondië (1363–1482)|Valois-dynastie]] van Bourgondië.
[[File:Gravin Margareta1.jpg|thumb|left|<center>GravinGravinne Margaretha met haarheur manvint [[Filips de Stoutn|Filips de Stoute]] (Flandria illustrata, 1641)]]
==HaarHeur levenleevn==
Margaretha van Male was de enigsted'êenigste dochter en erfgenameerfgenoame van [[Lodewyk van Male|Lodewijk van Male]]. HaarHeur moeder, Margaretha van BrabantBroabant, was de tweedetwidde dochter van Jan III, [[hertog van Broabant|hertog van Brabant]], [[Lothier]] en Limburg.
 
In 1357, opan haarheur zevenzeevn jaarjoar, werdwierd ze uitgehuwelijktuutg'huwelikt aanan Philippe van Rouvres, die toenton elf jaarjoar oud was. HijJe was hertog van Bourgondië en graafgroaf van Artois en Franche-Comté, maarmo hijje stierf opip 21 november 1361 zonderzounder kinderenjounges.
 
KoningKeunienk [[Jean II van Vrankryk]], eene kleinzoonklêenzeune van [[Robert II van Bourgondië]] erfde het't hertogdom Bourgondië en gaf het't tweetwi jaarjoar laterloater zijndeure aanan zijnz'n jongstejoungste zoonzeune [[Filips de Stoutn|Filips de Stoute]]. In 1369 trouwde Margaretha met hem en kreeg zekrêeg haarz'heur vroeger hertogdom terugwere.
 
ToenOs haarheur vadervoader stierf in 1384 erfdenerfdn zijzy en haarheur manvint de graafschappengroafschappn VlaandernVloandern, Nevers, Rethel, Artois en Franche-Comté.
 
==DeD'erfregelienge erferilengenan aan haarheur moeders kant==
HaarHeur moeders vadervoader [[Hertog van Broabant#Hertoogn van Broabant, Lothier en Limburg|Jan III van BrabantBroabant]], stierf in 1355. ZijnZyn oudste dochter Joanna van BrabantBroabant (de tante van Margaretha van Male) erfde zijnzyn hertogdommenhertogdommn, omdatomda zijnzyn tweetwi zussenzeuns al dooddôod warenwoarn. MaarMo die erfregelienge wierd betwist deur Lodewyk van Male en Reinoud III van Gelre, de schonbroers van Joanna. Die familieruuzje leidde tout de ''Broabantsche Succesjeoorloge''.
 
In 1383 stierf Joanna heur vint, Wenceslaus I van Luxemburg, e zeune van [[Jan de Blendn]]. Achter zyn dôod begost Joanna, die gin jounges haad, mêer en mêer partye te kiezn vor heur nichtje Margaretha, die in 1390 erkend wierd als erfgenameerfgenoame. Heur tweedetwidde zooneµzeune Anton wierd in 1404 anveird als ruwoard. Achter Joanna 's dôod in 1406 erfde Anton 't hertogdom Broabant, Lothier en Limburg.
 
==Under jounges==
23.664

bewerkingen