Toendra: verschil tussen versies

55 bytes verwijderd ,  7 maanden geleden
alle spelfouten
(veranderienge 306326 van 2A02:1810:8586:9100:CD2A:F958:4E60:C331 were weggedoan)
Label: Handmatige ongedaanmaking
(alle spelfouten)
Labels: Ongedaan gemaakt Visuele tekstverwerker
[[Ofbeeldienge:Tundra in Siberia.jpg|thumb|Toendra in [[Siberië]]]]
EEen '''toendra''' is eeen gebied zoenderzonder hoge plantngroeiplantengroei die grenst anaan ehet poolgebied. De begroeiiengebegroeiing bestoatbestaat uutuit [[gras]]sn, mossnmos en dwerg[[struukn]]dwergstruiken.
 
't Woord ''toendra'' komt van 't Kildin-Samisch, eeen toaletaal die gesprookngesproken wordt ipin 't Russisch schiereiland Kola. ''Tūndra'' is de genitief van ''tundar'', "boomloze steppe".
 
't Algemêen klimoat ip een toendra is styf noadêlig vovoor de groei van [[plantn|planten]]. De groendgrond is teminsteongeveer zes moandnmaanden bevrooznbevroren of bedekt met snêeuwsneeuw. 't GroeisiezoenGroeiseizoen is styferg kort en de gemiddelde temperateuretemperatuur van de warmste moandmaand ligt oenderonder de 10°C. Binstin de [[zomer]] oentdôoit allêne moaontdooit de boovnstebovenste laag loagemet vansneeuw/ijs, de groend. Alhoewel dat er nieniet veleveel neerslag is, zynzijn de mêestemeeste bodems ipin ede toendra moerassig. DaDat komt omdaomdat 'thet woaterwater nieniet kan wegzienknwegzinken in de bevrooznbevroren oenderloageonderlaag. en deurdat de verdampienge ook styf lêgeDaarom is. Doarom ist er ipin vele plekknplekken ook veengroendveegrond.
 
Toendra's kommnkomen oenderonder andere vôornvoor in [[Rusland]], [[YslandIjsland]], [[Canada]] en [[Alaska]]. In 'thet zuudnzuiden wordt de toendra begrensdbegrenst deurdoor de [[taiga]].
{{Commonscat|Tundra}}
 
Anonieme gebruiker