Willem I van de Nederlandn: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Holder (discuusjeblad | bydroagn)
k corr using AWB
grôote
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Willem I in kroningsmantel.jpg|thumb|<center>Willem I, keunienk van de Nederlandn]]
[[Ofbeeldienge:1815-VerenigdKoninkrijkNederlanden.svg|thumb|<center>Verênigd Keunienkryk van de Nederlandn (1815-1830)]]
'''Willem Frederik van Oranje-Nassau''' ([[Den Haag]], [[24 ogustus]] [[1772]] - [[Berlyn]], [[12 december]] [[1843]]) was, oender de noame Willem VI, prins van [[Huus Nassau#Huus Oranje-Nassau|Oranje-Nassau]] (1795-1813), vorst van Fulda en groaf van Corvey, Weingarten en Dortmund (1802-1806). Oender de noame '''Willem I''' was 't ie soeverein vorst van de Nederlandn (1813-1815), keunienk van de Nederlandn en groôthertoggrôothertog van Luxemburg (1815-1840). Je was ook hertog van Limburg (1839-1840).
 
Tusschn [[1815]] en [[1830]] vormdn de [[Noordelikke Nederlandn|Noôrdelikke]] en de [[Zudelikke Nederlandn]] één stoat, 't [[Verênigd Keunienkryk der Nederlandn]]. Achter de [[Belgische Revoluusje]] van 1830 is [[België]] oenofhankelik gekommn.
Regel 13:
*Wilhelmina Frederica Louisa Charlotte Marianne (Marianne van Oranje-Nassau)
== Verênigd Keunienkryk van de Nederlandn ==
De belangstellienge van Willem I gieng surtout noa handel en economie in zyn Verênigd keunienkryk. Je wilde der e groôtmachtgrôotmacht van moakn, toegespitst ip handel in 't noôrdn en industrie in 't zuudn. Oender zyn bewiend kwam 't er een uniform belastiengstelsel en is 't bankweezn uutgebouwd. Je zorgde ook vo verbeterienge van infrastructuur, industrie en stoômvoart.
 
J' had ook andere ambiesjes. Je wilde van 't Verênigd keunienkryk van de Nederlandn een eênheidsstoat moakn. Moa deur zyn hervormiengn ip godsdiênstig en toalkundig vlak kwam 't er vele teegnkantienge, surtout in 't zuudn. De verfranste burgerie in Vloandern was 't er nie mee gediênd da 't [[Nederlands]] d' officiële toale kwam en de katholiekn wildegn hunder nie loatn doên deur e protestantsche keunienk. De spanniengn kwoamn zo groôtgrôot da 't endigde in de Belgische Revoluusje van 1830.
 
== Troônsofstand ==
Willem I wierd oender groôtegrôote diplomatieke druk verplicht van d' oenofhankelikheid van 't keunienkryk België t' anveirdn. In 1840 deêd ie troônsofstand in 't voôrdeêl van zyn zeune Willem II.
In november vertrok Willem noa Berlyn oender de noame groaf van Nassau. J' hertrouwde in februoari 1841 met de katholieke Henriette d'Oultremont, die an voaderskant stamde uut e [[Woaln|Woalsche]] oadellikke familie.