Brugse Vrye: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Foroa (discuusjeblad | bydroagn)
k +iw:nl - vls uutgebreider dan 't Ollands
Foroa (discuusjeblad | bydroagn)
k proosse
Regel 1:
''''t Brugse Vrije''' was in 't Ancien Regime de kasselrie van [[Brugge]]. Da was een groot plattelandsgebied die wier begrensd deur de Westerschelde in 't noorn, de [[Noordzêe]] in 't westen, den [[Iezer]] in 't zuun, en in 't oosten deur de denkbeeldige liene Merkem-[[Lichtervelde]]-Ursel-Lembeke. Bin da groot gebied lagen der vele enclaves die een eigen bestier an: de steden [[Toeroet]], [[Gistel]], [[Oed'nburg|Oedeburg]],... en d'heerlikheden [[Wiendoale|Wiendoale]], [[Siesele]], [[ProoseProosse]] en [[Kannunikse]],...
 
't Vrije was ingedeeld in drie kwartieren: 't noord-, oost- en westkwartier. Alle drie waren z'ip underne toer ipgedeeld in ambachten, en d'ambachten ip underne toer in prochies. Domee moe je wel ipletten: bevoorbeeld de stad [[Gistel]] had zen eigen bestier, en wier dus nie bestierd deur de schepenbank van 't Vrije, mo Gistel Ambacht wier wel bestierd deur de schepens van 't Vrije. Gistel ambacht bestond uut de prochies [[Moere]], [[Zevekote]], [[Kapelle]], [[Westkerke]], [[Roksem]], [[Ettelgem]], [[Bekegem]], [[Zerkegem]] en [[Zande]].
Regel 9:
't Vrije als bestierlike indelinge is afgeschaft deur de Fransen tenden de jaren 1700.
 
't Was ontstaan rond het jaar duusd uut gedeelten van de pagus Flandrensis (lank, smal gebied tussen 't [[Zwin]] en den [[Iezer]] ), de pagus Rodanensis (de streke rond Aardenburg), en de pagus Mempiscus (de streke te westen van de [[Leie]]). D'hoofdplatseoofdplatse van 't Vrije was van bie 't begun de Burg in Brugge.
 
==Bronne==