Zoogbêestn: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
links
 
Regel 1:
{{Streektoale|Brugs}}
[[Ofbeeldienge:20111112 Torhout Kinderboerderij (0015).jpg|thumb|Een ezel ip de kinderboerderye in [[Tourhout]]]]
'''Zoogbêestn''' (Mammalia) vormn een klasse van warmbloedige, mêestol levendboarende [[Gewerveldn|gewervelde]] bêestn, die under joengn zoogn. Andere eigenschappn die de zoogbêestn dêeln zyn:
Regel 7 ⟶ 8:
* de neocortex in d'hersens.
 
Zoogbêestn wordn ingedêeld in drie ounderklassn noavolgens dan z' under vôortplantn: de [[Monotremata]] ([[veugelbekbêeste]] en [[mierenegels]]) leggn eiers, de [[Marsupialia]] (budelbêestn) hèn ounderountwikkelde joungn by de gebôorte, die ton verder upgroein in de budel, en de Placentalia (ol d' andere zoogbêestn) voedn de foetus in een boarmoeder met een placenta.
 
D' er zyn omtrent 5400 sôortn zoogbêestn, ingedêeld in omtrent 1250 geslachtn, tusschn 135 en 150 families, en tusschn 28 en 30 ordes (noargelang de bron die geroadpleegd wordt). Olhoewel dan de mêeste zoogbêestn nog olsan klêne zoad- of insecteneters zyn die up 't land leevn, hèn ze wel een grôte verschêdenheid as een groep: d' er is veel varioatie in de manier woarup dan z' under vôortbeweegn (loopn, klemmn, groavn, zwemmn, vliegn, spriengn, ...) en wa dan z' eetn (vlêes, [[plantn]], [[vis]], [[insectn]], ...). De grotste bêestn up 't land (Afrikoansn olifant) en in de zêe (blauwe vinvis) zyn olletwêe zoogbêestn.