Vlams: verschil tussen versies

569 bytes verwijderd ,  14 jaar geleden
deurverwizienge
(wiu)
(deurverwizienge)
'''Vlams''' eit verschillende betekeniss'n:
{{wiu}}
#[[Vlams (Nederlans)]]: et [[Nederlans]] lik dat et typisch gesprook'n es up den radio en 'n tv in [[Vloandern]]
'''Vlams''' is de verzoamelinge dialect'n van [[West-Vloandern|West-]] en [[Ôost-Vloandern]], [[Frans-Vloandern]] en [[Zêeuws-Vloandern|Zeeland]]. Die dialect'n vormn ene groep, lik het [[Broabant|Broabants]] ne groep es.
#[[Vlams (middeleeuws)]]: de toale gesprook'n in et middeleeuwsche [[Groafschap Vloandern]]
<br>
#[[Vlams (dialect)]]: de hed'ndoagse dialect'n gesprook'n in [[West-Vloandern]] (et [[West-Vlams]]), [[Oost-Vloandern]] (et [[Oost-Vlams]]), [[Frans-Vloandern]] (et [[Frans-Vlams]]) en [[Zêeuws-Vloandern]] (et [[Zêeuws-Vlams]]). Dat es de regio die ongeveer overeenkomt mee et middeleeuwsche [[Groafschap Vloandern]].
[[Ôost-Vlams]] wikt het minst of van het middeleeuws Vlams voor wat betreft zin utsproake. In de zestienden eeuw is Gent onder invloed van het [[Brussel|Brussels]], Brusselse klank'n goan overneemn. Het wos den eeuw van de reformoasje en contra-reformoasje, Brussel. Het bewis dat de utsproake van het [[Gent|Gents]] deur het Brussels en nie deur het Antwerps es beïnvloed es dat veel woord'n en Brusselsn 'uu'-klank ein en gin Antwerpsn 'oe'.
 
<br>
{{wiudp}}
vôorbeeld'n:
* schôone (WVl) - schuune (Gents)
* môord (WVl) - muurd (Gents)
* van tevôorn (WVl) - van tevuure (Gents)
<br>
Moar: Gents is in zin basis zo goed of volledig Vlams gebleevn.
<br>
vôorbeeldn:
* Neen (NL) = Nink (Neen ik, in WVl) = Nienok of Niek (Neen ik, Gents)
* Ja (NL) = Johm (Ja me, in WVl, woarbie dat 'me'=widder betjeekent = in NL: ja wij) = Joam (Gents, 't zelfde lik in West-Vlams moa enigszins anders uutgesprook'n).
enzovôort
 
[[Categorie:Toale]]
9.397

bewerkingen