Brugse Mettn: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Foroa (discuusjeblad | bydroagn)
k Wikificatie intro
Filibertus (discuusjeblad | bydroagn)
k bitje brugser gemakt
Regel 1:
{{plat|Brugs}}
DeDen 18ste meie 1302 woaren der de '''Brugse Mett'n''' oan platse den 18ste meie 1302 in [[Brugge]]. De Bruggeliengen kwoamen in upstandipstand tegen de Fransche keunink en vermôordden dien nacht 1500 Franse en Leliaards. Da wawas de directe anleidienge voevo de [[Guld'nspoornslag]] upip [[11 juli]] in [[Kortrik]].
 
==Inleidienge==
 
In ’t vôorjoar van [[1302]] begost hèèl Vloanderen stilan in upstandipstand te kommen tegen de Franse keunink [[Filips de Schone]]. UpIp [[2 april]] kwâmen de [[Gent | Gense]] ambachten in upstandipstand tegen de pôorters die moesten vluchten in ’t Gravenstèèn.
<p>
Begin meie was Willem van Gullik, klèènzeune van [[Gwijde van Dampierre]], de Vlamse Graaf die nog oltid in Frankriek gevang’n zat, in [[Brugge]] angekomen wo dat ie em verènigde me [[Pieter de Coninck]], anvoerder van de Brugse upstandeliengenipstandeliengen. Ze trokken èèst no [[Siesele]] en [[Moale]]. Un groeptje oender leidinge van [[Jan Breydel]] en den [[tempeliers | tempelier]] Willem van Boenhem veroverde ’t kastèèl van Moale en slachtte ’t Franse garnizoen die do gelegerd was volledig af.
<p>
Da begost de Franse keunink ollemolle zwoar upip zun eupen te werken en dorom liet ie in hèèl [[Vrankrik|Frankriek]] iederèèn uproepeniproepen vo un leger te formeren oender leidinge van [[Robert van Artois]].
Oendertussen trokt de Franse landvoogd, [[Jacques de Châtillon]], met un leger van 800 gepanserde ruters en 300 voetsoldoat'n no Brugge. De Bruggeliengen kregen schrik en begosten met em t’ oenderandelen en kosten azo verkriegen dan de tegenstanders van de keunink de stad mochten verloaten.
<p>
Regel 14:
==Den 18ste meie 1302==
 
In de vroege nuchtend van de [[18 meie|18ste meie]] 1302 droengen de déé die de dag dervôoren Brugge verloat'n aan de stad were binnen. Ze wèrden doabie golpen deur de simpatiesanten die achtergebleven woaren. Overoal in 'tde stad wèrden de Franse en under medestanders angevollen en vermôord, dikwils bist dan ze nog in under bedde lagen. Wien da under striedkreet en wachtwoord ‘Schild en Vriend’ nie kost utspreken, wierd oeneroepelik de kele overgesneen. In totaal wèrden bina 1500 Franse en Leliaards (name voa de keuningsgezinde partieë) utgemôord. Jaccques de Châttillon kost mo zuste ut de stad oentsnappen.
<p>
Vo de Bruggeliengen was ’t dudelik da de Franse keunink un dergelike vernederienge nie oengestraft gieng loaten. Doarom brochten ôok ziender un leger up de bèèn, da angevuld me ridders en milities van andere dèlen van Vloandern up [[11 juli]] in de [[Guld'nspoornslag]] 't Franse leger versloeg.