Paddnoverzet: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tbc (discuusjeblad | bydroagn)
k Padnoverzet ernoemd noar Padd'noverzet: sv
Tbc (discuusjeblad | bydroagn)
beetje sv wegens geen regiotemplate
Regel 1:
In vele gemêentn richnricht'n de mieljeudienst of mieljeuverêenegiengn '''padnoverzetakschespadd'noverzetaksches''' in. Buutn padnpadd'n zien der in West-Vloandern nog êentege sôortnsôort'n overezet.
 
==Werkwieze==
Biekan overol steeknsteek'n ze woa dander vele padnpadd'n oversteekn, fien droad of plastiek en endetje in de groend rijze met de boane. Ieder zovele meters zit er e seultje in de groend. De padnpadd'n loopn toene mei metnmet 'n droad en voln te lange leste in da seultje. Vriewillegers passeern toene zeve met e seule en oals de padnpadd'n uut en zetnzett'n z'an aarnandern kant van de boane.
 
In ieder seule zit er e stoksche voe aarander bêesnbêest'n de keure te geevn om deruut te kruupnkruup'n (fernient, muuzn,...). PadnPadd'n kun nie oel da stoksche no boovn kruupnkruup'n.
 
In bepoalde gemêentn doenze't aarsanders. An Sulferberg in [[Westoeter]] enze paddetuunils installeerd. An bôord van de boane zien der betongnbetongne groevn, die de padnpadd'n dwiengn van no de tuunils te kruupnkruup'n. Die tuunils loopn toene dweis over de boane (even oge) en vanboovn zitn der goatngoat'n, aars wuln ze der nie deure goan.
 
==Nôod==
An e drukke boane zien der 30 toet 40 percent van de padn die overtreknovertrekk'n, overreen. Dat is dus e rampe en 't is dus mêer of nôodeg van etwot te doen.
 
==SôortnSôort'n==
Buutn geweune padnpadd'n, zien der oek nog aar sôortnsôort'n die overezet zien.
 
*[[Padde]]: de geweune padde
*[[BruunBrune puut]]
*[[GroenGroene puut]]: eigenlik 3 sôortn (poel-, meer- en bastoardpuut)
*[[Alp'nwoatersalamander]]
*[[Alpnwoatersalamander]]
*[[Klêen woatersalamander]]
*[[Kamsalamander]]: grotsn salamander van [[Belgje]], toet 18 cm.
Regel 23:
 
==Oeveeleen in 2006==
*[[Ieper]]: 13215 padn en 1387 puudnpuut'n en salamanders
 
[[Categorie:Olles]]